U fokusu financijskih izviješća, Crobexi su blago ojačali

Na Zagrebačkoj su burzi Crobex indeksi protekloga tjedna blago ojačali, drugi tjedan zaredom, dok su investitori pratili objavu financijskih izvješća kompanija i u skladu s time prilagođavali svoje pozicije u portfeljima.

Crobex indeks prošloga je tjedna ojačao 0,27 posto, na 1.725 bodova, a Crobex10 za 0,51 posto, na 1.014 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je 67 milijuna kuna, što je 15 milijuna više nego tjedan dana ranije. U blok prometu povlaštenim dionicama Adrisa ostvareno je još 7,42 milijuna kuna, i to po cijeni od 371 kunu za dionicu. “Crobexi su protekli tjedan završili s dobitkom drugi tjedan zaredom. U fokusu je bila objava 9-mjesečnih poslovnih rezultata, u skladu s čime su se investitori pozicionirali. Prosječni dnevni prometi bili su nešto viši od uobičajenih, oko 12 milijuna kuna dnevno, i viši nego prošle godine u listopadu”, kaže Ivana Kovačić, viša analitičarka u odjelu Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria grupe.

Najveći promet, 17,3 milijuna kuna, ostvaren je prošloga tjedna dionicom HT-a, čija je cijena skočila 2,41 posto, na 146,14 kuna. Ta je kompanija objavila da su joj u prvih devet mjeseci 2015. ukupni prihodi iznosili 5,2 milijarde kuna, jedan posto više nego u istom razdoblju lani. Čista dobit porasla joj je za 2 posto, na 730 milijuna kuna. S prometom od 7,55 milijuna kuna slijedila je dionica Valamar Rivijere, čija je cijena oslabila 0,7 posto, na 23,96 kuna. U prvih devet mjeseci ove godine Valamar je ostvario konsolidirane poslovne prihode od 1,22 milijarde kuna, što je 20 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, dok je konsolidirana operativna dobit (EBITDA) iznosila 556 milijuna kuna ili 45 posto više.

Uz to, Valamar je obavijestio o 25 milijuna eura vrijednom kreditu za refinanciranje ulaganja u Hotele Baška. Po likvidnosti je slijedilo povlašteno izdanjem Adrisa, kojim je ostvareno 6,18 milijuna kuna prometa, uz nepromijenjenu cijenu od 371,99 kuna.  Najveći skok cijene među likvidnijm izdanjima ostvarila je dionica Saponije, za 17,78 posto, potom Ilirije, koja je prešla iz redovne u službenu burzovnu kotaciju, i to za 11,11 posto. Slijedi redovna dionica Adrisa, s rastom za 6,62 posto, i Jamnice, za 6,32 posto. Atlantic grupa je objavila da je u devet mjeseci ostvarila ukupne prihode od prodaje u iznosu od 3,98 milijardi kuna, što je 4,8 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok joj je dobit nakon manjinskih interesa porasla devet posto, na 228 milijuna kuna. Cijena te dionice porasla je 1,77 posto, na 863 kuna.

Znatnije su ojačale i dionice Ericssona Nikole Tesle, za 1,7 posto, na 1.027 kuna. Ta je kompanija izvijestila da je u prvih devet ovogodišnjih mjeseci povećala prihode od prodaje za 6,2 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 967,6 milijuna kuna, a porasla je i neto dobit za 3 posto, na 60,9 milijuna kuna. S druge strane, nešto veći cjenovni pad zabilježile su dionice Optima Telekoma, za gotovo 7 posto, te RIZ Odašiljača, za 7,6 posto. “U tjednu pred nama nastavit će se vrednovati poslovni rezultati kompanija, a dio investitora nastavit će s prilagodbom svojih pozicija, pa bi kretanje indeksa moglo biti u skladu s time, uz nešto veće promete od uobičajenih”, ocjenjuje Kovačić.