U FOKUSU DOLARA I OPEC-OVA IZVOZA PALE CIJENE NAFTE

Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 49 dolara, pritisnute jačim dolarom koji je zakočio potražnju i procjenama o većem izvozu Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) u lipnju.
Na londonskom je tržištu cijena barela pala 57 centi u odnosu prethodno zatvaranje i iznosila je 49,04 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 63 centa nižoj cijeni, od 46,44 dolara. Tržište je danas zakočio jači dolar, koji je prigušio potražnju za naftom, smanjivši kupovnu moć imatelja ostalih valuta.

Uteg je bio i OPEC-ov izvoz, koji je prema podacima Thomson Reuters Oil Researcha porastao u lipnju drugi mjesec zaredom, na 25,92 milijuna barela dnevno. To je za 450 tisuća barela dnevno više nego u svibnju, odnosno za 1,9 milijuna barela dnevno više nego u istom prošlogodišnjem mjesecu. “Cijenama je ponestalo daha. Zamah je posustao, što ne iznenađuje s obzirom na vijesti o većoj opskrbi iz OPEC-a”, konstatira Carsten Fritsch iz Commerzbanka.

Procjena o većem izvozu nadovezala se na Reutersovo istraživanje koje je pokazalo da je OPEC-ova proizvodnja u lipnju dosegnula najvišu razinu u ovoj godini zbog veće proizvodnje u Nigeriji i Libiji, članicama izuzetima iz dogovora o smanjenju proizvodnje.

Čelnik Međunarodne agencije za energiju (IEA) kazao je da bi rast proizvodnje u ključnim proizvođačima nafte mogao prigušiti očekivanja o uravnoteženju tržišta u drugoj polovini godine.

Pozornost se sada okreće novim podacima o američkim zalihama, koji će zbog praznika biti objavljeni s danom odgode, odnosno danas i sutra. Očekuje se da će izvješća pokazati pad zaliha u prošlom tjednu za 2,8 milijuna barela. Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u utorak iznosila 47,57 dolara, što znači da je porasla 40 centi u odnosu na prethodni radni dan.

You may also like

0 comments