U eurozoni porast inflacije od dva posto

Godišnja stopa inflacije u 28-članoj Europskoj uniji u veljači je porasla na 1,9 posto a u eurozoni je premašila razinu koju cilja Europska središnja banka (ECB) i dosegnula 2,0 posto, pokazali su u četvrtak najnoviji podaci Eurostata.

U EU je godišnja inflacija mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) uvećana u veljači na 1,9 posto, s 1,7 posto u siječnju, pokazalo je izvješće statističkog ureda Europske unije. Među zemljama EU najviše godišnje stope inflacije u veljači zabilježile su Estonija, od 3,4 posto, Belgija, od 3,3 posto, Latvija i Litva, od po 3,2 posto. Najslabije su pak rasle potrošačke cijene na godišnjoj razini u Irskoj, po stopi od 0,3 posto, a slijede Rumunjska, s godišnjom stopom inflacije od 0,5 posto te Bugarska i Danska, sa stopama od po 0,9 posto.

U Hrvatskoj je godišnja stopa inflacije mjerena HICP-om u veljači porasla na 1,4 posto, s 0,9 posto u prethodnom mjesecu. I u eurozoni je godišnja stopa inflacije u veljači, kao i u EU u cjelini, uvećana za 0,2 postotna boda, na dva posto, potvrdio je Eurostat procjenu od prije dva tjedna. Time je premašila razinu koju ciljaju u ECB-u od “nešto ispod dva posto”.

Kako bi bolje procijenili razinu inflacije, u ECB-u pozorno prate i takozvanu temelju inflaciju, koja isključuje oscilacijama podložne cijene energije i svježe hrane. Ona je pak u veljači iznosila 0,9 posto, kao i u dva prethodna mjeseca. Među kategorijama proizvoda najveću podršku cijenama u eurozoni pružila su motorna goriva, te povrće i lož ulje, dok su uteg bile telekomunikacije, odjeća i plin, pokazalo je izvješće.

You may also like

0 comments