U Europi prodano više električnih automobila nego li dizelaša

Autoklub
Podatak koji vrijedi zabilježiti: u rujnu 2020., naime, prema najnovijom podacima Jata, prvi put u povijesti je prodaja novih elektrificiranih automobila u Europi premašila prodaju dizelskih automobila.

Treba napomenuti da elektrificirani automobili uključuju čisto električne, hibridne, plug-in hibridne i mild hibridne modele, što je širok spektar elektrifikacije, no u svakom slučaju se može reći da podaci predstavljaju prekretnicu za automobilski sektor. Posljednjih mjeseci prijelaz energije napajanja je išao korak po korak: elektrificirani automobili prvo su premašili 10 posto u “mixu”, zatim 15 posto, a sada kad drugi mjesec zaredom premašuju 20 posto svjedočimo povijenom prijelazu.

Nažalost, iz svima dobro poznatih razloga 2020. godina posebno je turbulentna za tržište automobila. Globalno je tržište, a još više europsko koje je palo u ukupnim registracijama za 29 posto u prvih 9 mjeseci, na 8,54 milijuna prodanih primjeraka.

No unatoč tako tmurnoj slici, nove registracije elektrificiranih automobila u odnosu na rujan prošle godine porasli su za 139 posto i prvi put premašili prag od 300.000 primjeraka dosegnuvši brojku od 327.800 novih prodanih. Samo u rujnu je dakle, od 2,3 milijuna prodanih automobila u 27 zemalja Europe čak 327.800 otpalo na elektrificirane modele.Ovo je rekord ne samo količine, već kao što je spomenuto i tržišnog udjela.

Benzin i dizel, s druge strane, doživjeli su još jedan crni mjesec s dvoznamenkastim brojkama Diesel je sada u slobodnom padu i u rujnu predstavlja 24,8 posto tržišnog udjela. Podsjetimo, prije samo 10 godina kada je hibrida i električnih automobila prodano samo 1 posto, dizelaši su imali udjel od 50 posto.

Felipe Munoz, analitičar iz tvrtke Jato, ističe da je “prijelaz s unutarnjeg izgaranja na električni automobil definitivno oblikovan. Iako su podržani snažnim poticajnim politikama u većini država, vozači pokazuju da su sve više upoznati s novim izvorima napajanja i sve to dok je rješavanje potrebne infrastrukture za napajanje potpuno električnih automobila i plug-in hibrida još daleko od adekvatnog”.

Pritom treba imati i na umu da sada već gotovo svaki proizvođač u ponudi u Europi ima barem jedan od elektrificiranih modela. Upravo zbog tog prijelaza energije pokretanja vozila dovelo do scenarija koji donosi razvoj velikog broja takvih modela na tržištu ove godine.

Primjerice, Volkswagen je prodao 40.300 električnih automobila i na drugom je mjestu nakon Toyote koja i dalje vodi zahvaljujući paleti usmjerenoj na hibridne modele. Mercedes se sa svoje strane može pohvaliti vodstvom u plug-in sektoru s 22 posto udjela, dok je Tesla, na čisto električni pogon najjzastupljenija EV marka.

You may also like

0 comments