Ujedinjeni narodi objavili su podatke koji upućuju na sasvim drugačije smjerove kretanja izbjeglica iz Sirije nego što se to do sada mislilo. Iz Sirije, iz koje je najveći broj izbjeglica koji prolaze balkanskom rutom, u razdoblju od 2011. do sada je izbjeglo nešto više od četiri milijuna ljudi. Najveći broj Sirijaca smješten je u Turskoj, Libanonu i Jordanu.

Prema podacima UNHCR-a, 2 milijuna i 200 tisuća Sirijaca nalazi se u Egiptu, Iraku, Jordanu i Libanonu, milijun 800 tisuća ih je u Turskoj, dok su ih 24 tisuće u Libiji.U zemlje Europe stiglo je samo 8 posto sirijskih izbjeglica. Od travnja 2011. do srpnja 2015. azil u zemljama Europe zatražilo je 348 tisuća Sirijaca. Čak 47 posto izbjeglica iz Sirije azil je zatražilo u Njemačkoj i Švedskoj, 33 posto u Srbiji, Mađarskoj, Austriji, Bugarskoj i Nizozemskoj, a 20 posto u ostalim zemljama.

Useljavanje ima pozitivan utjecaj na ekonomiju i demografsku sliku tih zemalja. Prema procjenama za Europsku uniju, koja se suočava sa starenjem populacije, broj radno sposobnih u odnosu na starije od 65 godina, 2060. godine mogao bi pasti na 2 prema 1. Bez useljavanja, stanovništvo Europske unije do 2080. palo bi na 400 milijuna, sa sadašnjih 500 milijuna ljudi. Europska unija uspostavila je Azilantski, migracijski i integracijski fond, koji u proračunskom razdoblju od 2014. do 2020. raspolaže s 3,14 milijardi eura. Cilj je pomoći migrantima u informiranju, edukaciji i svladavanju jezika kako bi se što bolje integrirali.

O izbjegličkoj krizi koja potresa Europu i trenutnom stanju u Siriji u Novom danu je govorio dr. Jamal Assad, liječnik i predstavnik Sirijske nacionalne koalicije.

“U Siriji je situacija složena i cijela nacija je uvučena u prljavi rat. Rat koji razara naše tkivo, našu državu i cijeli narod. Naša djeca žive i rastu u logorima. Na našim ljudima režim Assada isprobava svoje oružje i ISIL se također bavi sa svačim. Ponašaju se tako jer žele iskorijeniti našu povijest”, rekao je Assad.

“40 posto je pod takozvanom Islamskom državom, a 30 posto pod nadzorom režima. Ostalo je pod kontrolom sirijske slobodne vojske.n  Nažalost, ova situacija kojoj sam bio svjedok na granici Makedonije i Grčke je strašna. To je bol, suza, očaj. Ljudi žedni slobode su bez hrane i vode. Njima treba pružiti ruku. Oni su nevini pobjegli od rata. Nemaju domove ni domovine. Vape za odmorom. To su djeca po cesti bez hlača, cipela, pod povišenom temperaturom. Kriminalci ih iskorištavaju – prodaju im vodu za 10 eura. Smatram da ne može Europa sama prihvatiit toliko ljudi, ali im treba pomoći”, rekao je Assad.

 

Related Posts