U EU dolazi 8 posto ruskog plina, ali preko Ukrajine

Analiza think tanka Bruegel

Unatoč sankcijama Zapada, Rusija i dalje šalje milijune tona plina u Europu preko Ukrajine i koristi ta sredstva za financiranje rata. Ovu neobična veza između Kijeva i Moskve trenutno nijedna strana ne želi prekinuti.

Ukrajina tvrdi da nema praktično drugog izbora osim da održava svoje ugovore s Rusijom. Oni tvrde da im to pruža prednost pred Kremljom i ograničava područja na kojima ruska vojska može izvoditi zračne napade. Ukrajinska državna plinska tvrtka Naftogaz upozorava da ne bi trebali prekidati plinovode prema Rusiji jer europski saveznici i dalje ovise o ruskom plinu i nafti.

Prije invazije na Ukrajinu, Rusija je opskrbljivala više od 40% plina koji se uvozi u EU. Sada je ta brojka pala na manje od 8%, prema europskom think-tanku Bruegel. Tranzit plina kroz Ukrajinu je smanjen na četvrtinu u odnosu na prijeratne razine, dok plinovod Turski tok preko Crnog mora i dalje funkcionira na sličnim razinama kao i prije invazije.

Ukrajina se sada nalazi u dilemi. Rusija zarađuje milijune dolara od tranzita plina i nafte kroz Ukrajinu. S druge strane, Kijevu je potreban novac koji dobiva od tog tranzita, a želi ostati pouzdan gospodarski partner europskim zemljama. Ako bi se ruska opskrba energijom iznenada prekinula, to bi dovelo do povećanja cijena za europske zemlje.

Skupina za sankcije protiv Rusije, koju predvode Andrij Jermak, šef ukrajinskog predsjedničkog ureda, i Michael McFaul, bivši američki veleposlanik u Rusiji, nedavno je objavila “akcijski plan” kojim se predlažu koraci za kažnjavanje Rusije zbog rata u Ukrajini. U tom planu se traži obustava “svih preostalih ruta plinovoda pod ruskom kontrolom” koje dovode ruski plin na europsko tržište, uključujući i plinovod Turski tok. Međutim, plan također ističe važnost očuvanja tranzita ruske energije kroz Ukrajinu.

Iako je ironično da ruska nafta i plin i dalje teku kroz ukrajinske cjevovode usred rata s Rusijom, ljudi koji su sastavljali plan tvrde da je održavanje tranzita preko Ukrajine logično. Ruski plin ionako završava na europskom tržištu zbog izuzeća za uvoz ruske nafte i plina koje je odobrila EU za zemlje poput Mađarske. Stoga je kontinuirani tok ruske energije djelomično rezultat postojećeg sustava i djelomično odraz tržišne stvarnosti.

Prema sporazumu o opskrbi koji je sklopljen prije Putinove invazije, Rusija je obvezna godišnje poslati oko 40 milijardi kubičnih metara plina kroz ukrajinski tranzitni sustav. Moskva se također obvezala platiti Ukrajini ukupno sedam milijardi dolara prema petogodišnjem ugovoru sklopljenom 2019. godine. Održavanje tog tranzita donosi novac Ukrajini.

You may also like