Home Crna Gora U Dumi primili antizapadno crnogorsko izaslanstvo

U Dumi primili antizapadno crnogorsko izaslanstvo

by Energypress.net

Predsjednik Državne dume Sergej Nariškin i zamjenik predsjednika Dume, zamjenik rukovodioca frakcije „Jedinstvena Rusija“ Sergej Železnjak primili su u Dumi delegaciju Crne Gore i razgovarali o situaciji u toj balkanskoj državi, kao i o perspektivama bilateralnih odnosa.

Prema mišljenju sugovornika, neželja crnogorskih vlasti da se rukovode većinskim stavom naroda, a to je negativan odnos prema članstvu u NATO-u, predstavlja kršenje principa demokracije i može vrlo lako izazvati građansku neposlušnost. Sergej Železnjak je tom prilikom rekao: „Razumijemo i slažemo se s narodom Crne Gore da je održavanje plebiscita demokratski i slobodan način izjavljivanja volje naroda. Rusija će pritom poštovati bilo koju odluku naroda Crne Gore koja bude odražena precizno, bez slobodnih interpretacija“.

Članovi crnogorske delegacije su naglasili da se konstruktivne snage društva zalažu za referendum. A potpredsjednik Dume je dodao: „Nije nam svejedno kakva će biti sudbina naroda Crne Gore, naroda s kojim nas ujedinjuju višestoljetne kulturne i ekonomske veze. Otvoreno smo izjavili da smo zabrinuti zbog kršenja prava naroda Crne Gore i pokušaja nasilnog, protiv volje većine naroda, da se zemlja uvuče u NATO. Rusija je spremna podržati političke i društvene snage Crne Gore u realizaciji referenduma, pozivajući zapadne države da prestanu vršiti pritisak i pokazati poštovanje prema volji naroda“.

„Vidimo da uzima maha inicijativa Demokratske narodne stranke Crne Gore za razvoj projekta Balkanskog saveza neutralnih država. To je perspektivan projekt. Siguran sam da su moje kolege iz frakcije ‘Jedinstvena Rusija’, isto predstavnici drugih frakcija u Državnoj dumi spremni iznijeti svoje mišljenje o reguliranju situacije u regiji i zahvaljujem balkanskim kolegama za poziv da sudjelujemo na međunarodnoj konferenciji koja će se održati na proljeće u Beogradu“, rekao je Železnjak.

Delegacije dviju država su razgovarale i o rusko-crnogorskoj ekonomskoj suradnji. „Odluka naroda Crne Gore o očuvanju vojno-političke neutralnosti bi mogla biti vrlo važan stimulans za razvoj tradicionalnih veza u sferi turizma, investicija, energetike, transporta, infrastrukturnih projekata, u bankarskom sektoru i mnogim drugim pravcima. Osim ostalog, moguća je realizacija čitavog niza programa u sferi rusko-crnogorskih ekonomskih odnosa. Potrebno je i jačanje suradnje u oblasti društvenih i humanitarnih projekata“, naglasio je potpredsjednik Džavne dume Sergej Železnjak.

Related Posts