U dokazivanju nedužnosti Barišić se pozvao na Sokrata i Glavaša

I u Ministarstvu znanosti i obrazovanja obavljena je primopredaja dužnosti između Predraga Šustara i Pave Barišića. ‘Treba obaviti i reformu hrvatskih Sveučilišta, ali treba imati hrabrosti, volje i sreće da se to naprave. U suprotnom će dokument Kurikularne reforme ostati mrtvo slovo na papiru, ne može se implementirati taj dokumen u školama prije reforme sveučilišta. Ja se vraćam radu sa studentima’, kazao je Predrag Šustar uz zahvalu novinarima.

Pavo Barišić se zahvalio Šustaru na, ‘prije svega onome što je uspio učiniti u svom kratkom mandatu. Puno toga je napravio’, kazao je novi ministar znanosti prillikom preuzimanja dužnosti.

‘Drago mi je da je kolega Šustar imao ovako lijepo iskustvo u suradnji s vama medijima, i ja ću biti otvoren, koliko mi to dopuste mogućnosti i vrijeme. Pokušat ću održati ovako pozitivnu atmosferu. Molio bih vas, ipak, za razumijevanje. Rasprava na Saboru jučer na momente je bila ugodna, sadržajem i zanimljivošću, ali i vrlo poticajna jer je pokazala, kroz puno sati tamo, da je ovaj resor koji preuzimam zapravo najvažniji. Prema opsegu rasprave to se dalo naslutiti. Zanimanje za znanost i obrazovanje je ogromno i to je velika odgovornost’, kazao je novi ministar nastavivši analizirati jučerašnju višesatnu raspravu u Saboru izdvojivši ‘ ‘poticajne ideje i zapažanja’ Željka Reinera, Bojana Glavaševića, Sabine Glasovac, Željka Jovanovića…

“Jovanović je kazao i neke stvari koje se tiču i mene kao osobe. Koristim ovu prigodu da se očitujem o tome. Kada su Sokratu došli njegovi prijatelji i rekli mu da neki ljudi o njemu ružno govore, govore neistine, štete ugledu… Sokrat je rekao: Ti koji to govore ne govore o meni, oni govore ružno o onima koji to povjeruju, a da nisu provjerili”, rekao je ministar.

”Tu bih osobno ukazao na odgovornost vaše struke”, kazao je Barišić novinarima – ”i onima koji objavljuju i onima koji prenose informacije bez provjere.”

Nastavio je nabrajati neistine koje su o njemu iznesene.

Krenuo je s pet točaka:

Prva točka: Nije istina da sam smijenjen s mjesta ravnatelja Instituta za filozofiju 2000. godine, kako govori Jovanović. Nisam smijenjen s dužnosti ravnatelja, ja sam u potpunosti do karaja završio svoj manadat 2001. kada je bila smjena valsti. To je neistina.

Druga točka: Pisalo je u jednom članku da sam superprofesor koji drži 19 kolegija. To je potpuna neistina, ne samo da ih nisam držao, nego nisam ni premašivao trostruku normu kako tvrde, bilo je to 310 sati godišnje, a to ne premašuje značajno normu. To je odmah demantirao dekan splitskog fakulteta Josip Milat, to kod njega možete provjeriti.

Treća točka:Tvrdnja da je bilo naplaćivanja duplih dnevnica i dvostrukih naloga … U životu to nikada naplatio. Nakon što sam odstupio iz Ministaratva u dogovoru s Primorcem, šuška se po kuloarima da sam naplaćivao dvostruke dnevnice, tako se šušako. Odgovorno tvrdim, nikada to nisam napravio.

Četvrta točka: To je da u mojim radovima ima plagijata. Mogu reći da je takva prijava bila prije pet godina upućena protiv niza znastvenika, ali kao i u mom slučaju, ali mislim da i svima ostalim, prijava je odbačena.

Peta točka: Peti demantij je kredit s povlaštenim kamatama, a to je potpuna neistina. Nikad u životu nisam tražio kredit od ustanova u kojima sam radio. “Kategorički tvrdim da nema nezakonitih i netičnih radnji zbog koji bih se trebao osjećati odgovornim”, zaključio je Barišić i pozvao se na izjavu Branimira Glavaša koju je izrekao on izrekao u Saboru: Neka presude ne donose medji, neka presude donose sudovi. Vjerojatno je Glavaš imao iskustva zašto je tako govorio”, rekao je novi ministar prilikom primopredaje, rekao je za N1.

You may also like

0 comments