U dnevnom središtu interesa sjednica ECB-a

RBA analiza

GfK-ov pokazatelj potrošačkog raspoloženja u Njemačkoj neočekivano je porastao na 0,9 bodova u studenom s naviše revidiranih 0,4 boda u listopadu te nadmašio tržišne prognoze od -0,5 bodova. To je najveća vrijednost ovog pokazatelja od travnja 2020., iako možemo očekivati da će pozitivno raspoloženje vrlo vjerojatno nestati ako cijene nastave rasti dosadašnjim tempom.

Sklonost kupnji se poboljšala, ali su i ekonomska i dohodovna očekivanja pala. Očito je da njemački građani očekuju još veća poskupljenja zbog čega smatraju razumnim kupovati kako bi izbjegli još veće cijene.

S druge strane Atlantika nove narudžbe trajne robe u SAD-u na mjesečnoj razini su pale za 0,4% u rujnu, nakon revidiranog rasta na niže (1,3%) u kolovozu. To je prvi pad u pet mjeseci zbog stalnih poremećaja u lancima opskrbe. Narudžbe su smanjene za komercijalna kapitalna dobra (-4,2%), prijevoz (-2,3%), motorna vozila i dijelove za motorna vozila (-2,9%) te komercijalne zrakoplove i dijelove za iste (27,9%) i informatičku opremu (-2%). S druge strane, najveći rast zabilježen je kod narudžbi za obrambene zrakoplove i dijelove za iste (104,3%) te kapitalna dobra za obrambena svrhe (28,4%) i strojeve (1,1%).

Danas je u fokusu sjednica upravnog vijeća ESB-a koja će donijeti odluke u daljnjem smjeru monetarne politike u sklopu programa hitnog otkupa obveznica uslijed pandemijske krize, međutim investitori ne očekuju značajniji obrat smjera monetarne politike, štoviše očekuje se da će konačna odluka o ukidanju odnosno smanjenju navedenog programa biti ostavljena za prosinac.

You may also like

0 comments