U dnevnom redu Sabora potvrđivanje nove Vlade; opet nesuglasice Petrova i Pernara

Hrvatski sabor u ponedjeljak je svoj dnevni red dopunio sa deset novih točaka, među kojima je i predstavljanje Vlade mandatara Andreja Plenkovića (HDZ) i glasovanje o povjerenju Vladi.

U dnevni je red, po hitnom postupku, uvršten prijedlog izmjena Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidže, što su ga zajednički predložili HDZ i Most, a kojim se predlaže da se proračunska izdvajanja za rad stranka definiraju u skladu s prihodima, a ne rashodima.

Hitnosti se oštro usprotivio Goran Beus Richembergh (HNS) tumačeći da nisu stečeni poslovnički uvjeti za to, ali i da još više od toga zabrinjava što je blokirano trenutno provođenje postojećeg zakona već više od pet mjeseci.

Predloženim izmjenama otvara se rasprava hoće li se stranke otvoriti većem riziku korupcije ili ne, zakon zaslužuje temeljitu javnu raspravu i treba ići u redovnu prodecuru, rekao je Beus.

Ipak, glasovanjem je potvrđena hitna procedura za taj zakon.

Sabor je u redovnu proceduru, dakle u dva čitanja, uvrstio još šest ‘Mostovih’ zakona. Radi se o dopunama Zakona o HRT-u, izmjenama Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, dopunama Zakona o lokalnim izborima, izmjenama Ovršnog zakona, dopuna Zakona o pravima i dužnostima zastupnika, izmjenama Zakona o HNB-u.

Sjednica koja je počela na vrijeme, odvija se ponovo uz nesuglasice Petrova i Pernara.

Ivan Pernar opet se javio zbog povrede poslovnika.

“Gospodine Petrov, opet isti članak, 238, gospođa Strenja Linić je davala repliku kolegi iz SDP-a, a ne Reineru i niste je opomenuli, zato što je vaša stranačka zastupnica. Mene ste opomenuli”, rekao je Pernar.

Ukoliko smatrate da nisam dobro postupio, prijavite to odboru, koji će to provjeriti, odgovorio mu je Petrov, kazavši da ne postoji protekcija u slučaju Strenje Linić, zbog njezine stranačke pripadnosti. (Agencije, N1)

You may also like

0 comments