U demokratskom društvu kritika bi trebala biti dopuštena

U demokratskom je društvu dopuštena kritika pa i ona oštra, uzvratio je predsjednik saborskog Odbora za ustav Peđa Grbin (SDP) na kritike Ustavnog suda, koji je u subotu priopćio kako je “nedopustivo “u demokratskom društvu kritizirati vrijeme donošenja odluke Ustavnog suda na način kako je to učinio predsjednik Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Hrvatskog sabora”.

Ustavni je sud, naime, u četvrtak ukinuo dio odredbi izmjena Zakona o izboru zastupnika u Hrvatski sabor, donesenih u veljači na prijedlog Kluba SDP-a. Grbin je Ustavnom sudu spočitnuo da su “predmet držali u ladici”, budući da je zahtjev za ocjenu ustavnosti Demokratska stranka žena podnijela još u ožujku, a odluku donijeli tek dan prije raspuštanja Sabora.

Isto ponavlja i danas u priopćenju kojim je reagirao na priopćenje Ustavnog suda. “Gospodo draga, u demokratskom je društvu kritika pa i ona oštra, dopuštena. Ja jesam koristio teške riječi, ali s razlogom i stojim iza svake od njih: vi ste čekali 8. rujna 2015. godine da Josip Leko najavi raspuštanje Hrvatskoga sabora da bi pokrenuli rad na predmetu ocjene ustavnosti izbornog zakona i tek ste toga dana naš Klub pozvali da se očituje o prijedlogu. Predsjednik je sabora jasno rekao da je raspuštanje 25. rujna i upravo ste zato i samo zato odluku objavili dan ranije. Vaši pokušaji da se od toga operete doista su zabavni”, uzvraća Grbin Ustavnom sudu.

Ističe kako je suglasan s Ustavnim sudom da je postupak ocjene ustavnosti složen i dugotrajan proces. “Upravo zato ste predmet držali u ladici i čekali 8. rujna da nas tek tada pozovete da se očitujemo o prijedlogu za ocjenu ustavnosti. Niste nam ostavili zakonom predviđenih 60 dana za odgovor i jasno nam dali do znanja da ćete odlučiti prije raspuštanja Sabora”, tvrdi Grbin.

Kad je riječ o odluci Ustavnog suda o ukidanju obveze prikupljanja potpisa za kandidaturu stranačkih lista, Grbin upozorava kako Ustavni sud nije zamijetio da je ista obveza u veljači uvedena i za 12. izbornu jedinicu, u kojoj glasuju pripadnici nacionalnih manjina. “Tamo je niste zamijetili pa ste ju ostavili na snazi i doveli do toga da ‘demokratski višestranački sustav’ u Hrvatskoj predstavlja vrednotu za Hrvate, ali očito ne i za Srbe, Talijane, Mađare i druge”, tumači Grbin.

Ponovno kritizira i ukidanje zabrane kandidiranja do isteka rehabilitacijskog roka onima koji su pravomoćno osuđeni za kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti. “Kada govorimo o kažnjavanju, tada ste ili trebali utvrditi da zabrana kandidiranja do nastupa rehabilitacije kao takva nije dozvoljena ili ste ju trebali dopustiti, točno onako kako je zakonodavac odredio. Ali niste to učinili nego ste, ponovit ću jasno i glasno, rekli da oni koji su opljačkali Hrvatsku, da oni koji su zloupotrijebili svoju dužnost i zbog toga bili kažnjeni i dalje imaju što tražiti u politici. Pametnom dosta”, kaže Grbin.

Kad je riječ o ukidanju odredbe po kojoj bi se iz izborne utrke diskvalificirale liste bez najmanje 40 posto kandidata podzastupljenog spola, Grbin je uvjeren kako je “licemjerno ostaviti odredbu o obvezi ravnomjerne zastupljenosti spolova, a ukinuti kaznu za nepoštivanje takve odredbe”. “Bilo bi to kao da ste ostavili zabranu krađe ili prijevare u Kaznenom zakonu, ali iz njega maknuli kaznu za takvo postupanje. Licemjerno je i reći da je ravnopravnost spolova u izbornom procesu pravo drugog reda”, stoji u Grbinovu odgovoru Ustavnom sudu.

You may also like