U Crnoj Gori završene konzultacije s manjincima

Kandidat vladajuće crnogorske Demokratske partije socijalista (DPS) za mandatara odnosno novog premijera Duško Marković, završio je u srijedu prve konzultacije s predstavnicima manjinskih stranaka i Socijaldemokratima (SD), s kojima planira formirati manjinsku vladu Crne Gore nakon izbora održanih 16. listopada.

Marković je novinarima, nakon sastanka s predstavnicima SD-a, Hrvatske građanske inicijative (HGI) i koalicije Albanci odlučno (AO), rekao da razgovori još nisu završeni, te da nije bilo riječi o konkretnim kadrovskim rješenjima. “Nije bilo riječi o kadrovskim rješenjima, samo o političkim principima, dogovoru oko zajedničkog koalicijskog nastupa i formiranja vlasti nakon ovih izbora. Ostalo ide kada se za to steknu zakonski uvjeti”, rekao je Marković, dodajući da će to biti kad predsjednik države Filip Vujanović i službeno predloži njega za mandatara.

On nije mogao precizirati kada će se to dogoditi, navodeći da to ovisi o predsjedniku. Zastupnik HGI-a Adrijan Vuksanović kazao je da je ovaj sastanak tek prvi, i da se razgovori nastavljaju. “Zadovoljni smo zasad. Razgovarali smo o načelnim stvarima”, rekao je Vuksanović.

Na pitanje očekuje li mjesto u novoj vladi ili nešto drugo, Vuksanović je kazao da će tek razgovarati o detaljima, dok je čelnica HGI-a Marija Vučinović potvrdila Radiju Crna Gora da je ta stranka tražila jedno mjesto u izvršnoj vlasti, kao uvjet za podršku vladi.

Kako je priopćeno iz parlamenta, konstitutivna sjednica crnogorskog parlamenta zakazana je za ponedeljak, 7. studenoga. Oporba je najavila da će bojkotirati tu sjednicu, a Demokratski front zatražio je od Ustavnog suda Crne Gore da poništi odluku Državnog izbornog povjerenstva (DIK) o potvrđivanju konačnih rezultata parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, koji su održani 16. listopada.

Crnogorski parlament broji 81 zastupnika. Prema preliminarnim rezultatima Demokratska partija socijalista (DPS) je osvojila 36 mandata, Demokratski front (DF) 18, Velika koalicija “Ključ” devet, a Demokratska Crna Gora (DCG) osam. Socijaldemokratska partija (SDP) je osvojila četiri mandata, Bošnjačka stranka (BS) i Socijaldemokrati (SD) po dva, dok su po mandat osvojile Hrvatska građanska inicijativa (HGI) i lista Albanci odlučno (AO).

You may also like