U Crnoj Gori i vlast i oporba proglasile pobjedu

Na nedjeljnim parlamentarnim izborima u Crnoj Gori i vladajuća Demokratska partija socijalista(DPS) premijera Mila Đukanovića i oporba s Demokratskim frontom (DF) Anrije Mandića na čelu proglasile su pobjedu.

“DPS je opet pobijedila na izborima i nema sumnje da će, uz tradicionalne partnere, koalicija za europsku budućnost Crne Gore imati 42 mandata”, poručio je Milo Đukanović.

Isto je to, ali u svoju korist, rekao Mandić, tvrdeći kako će odmah započeti pregovore o formiranju prijelazne oporbene vlade. Podaci o osvojenim mandatima razlikuju se ovisno o tome tko ih priopćava. Đukanović kaže da su osvojili oko 159.000 glasova, odnosno 36 mandata, koliko i cjelokupna oporba, koja računa i na još četiri mandata Socijaldemokratske partije (SDP), donedavno članice vladajuće koalicije koja je iz nje izišla, a iz te stranke izdvojilo se krilo koje je osnovalo stranku Socijaldemokrati.

U Demokratskom frontu, međutim, tvrde da DPS ima 35 mandata, napominjući da Demokratska Crna Gora, stranka osnovana prije godinu dana koja je i najveće iznenađenje ovih izbora, ima devet, umjesto osam, kako su izračunale neke nevladine organizacije. Ova bi se stranka također trebala prikloniti oporbi.

Očito je da će Državna izborna komisija imati pune ruke posla, nakon ručnog prebrojavanja glasova koje je zatraženo. Očekuje se da će izborna komisije kroz dva dana obaviti taj posao i objaviti konačne rezultate. Đukanović nije skrivao zadovoljstvo što je njegov DPS obranio Crnu Goru kao i, kako je rekao, „pravo da slobodno upravljamo svojom budućnošću“. „Odmah ćemo pristupiti razgovorima s potencijalnim partnerima i za kratko vrijeme doći do konzenzusa koji će značiti formiranje vlade s naših 36 mandata i onima koji su tradicionalni naši koalicijski partneri“, poručio je Đukanović.

Kako je rekao, stranka Socijaldemokrata će imati najmanje dva mandata, Bošnjačka stranka najmanje dva, Albanci najmanje jedan, i Hrvati jedan. „Uz naših 36, nema nikakve sumnje da će koalicija za europsku budućnost Crne Gore imati najmanje 42 mandata“, naveo je Đukanović. Crnogorski parlament broji 81 zastupnika.

Čelnik oporbe Andrija Mandić ustvrdio je da DPS nema većinu na izborima i pozvao sve oporbene stranke da razgovaraju o formiranju prijelazne vlade. “Potrebno je da se prebroji svaki glas”, poručio je Mandić.

“Hrvatska građanska inicijativa (HGI) će o daljem političkom djelovanju razgovarati s predstavnicima drugih manjinskih stranaka koje su osigurale mjesto u parlamentu”, kazala je čelnica Marija Vučinović, čelnica jedine političke stranke Hrvata u Crnoj Gori, koja se u prethodnom mandatu priklonila Đukanovićevu DPS-u. Ona je rekla da su u HGI veoma zadovoljni izbornim rezultatom jer će hrvatska nacionalna zajednica imati i dalje svog legitimnog predstavnika u parlamentu, kako na državnoj, tako i na lokalnoj razini u Kotoru.

Ono što je na izborni dan privuklo osobitu pažnju jest uhićenje skupine od 20 građana Srbije koji se sumnjiče da su pripremali kaos na ulicama Podgorice i Crne Gore te napade na institucije i samog premijera Đukanovića. Tužiteljstvo je u ponedjeljak priopćilo da je nakon saslušanja odredilo pritvor za 14 od 20 srpskih državljana koji su uhićeni u noći između subote i nedjelje, dok je ostalih šestoro pušteno na slobodu.

Navodi se da se osnovano sumnja da je početkom listopada u Srbiji i Crnoj Gori formirana kriminalna organizacija, s ciljem utjecaja na zakonodavnu i izvršnu vlast u Crnoj Gori. „Sumnja se da je plan te organizacije bio da u vrijeme proglašenja rezultata na parlamentarnim izborima, uz upotrebu oružja, napadnu okupljene građane ispred Skupštine Crne Gore i službenike Uprave policije, a da potom zauzmu prostorije Skupštine, s namjerom da proglase izbornu pobjedu određenih političkih stranaka“, kaže se u priopćenju tužiteljstva.

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić izjavio je u ponedjeljak da sumnja u osnovanost optužbi za terorizam protiv 20 državljana Srbije uhićenih u Crnoj Gori, među kojima je i nekadašnji zapovjednik Žandarmerije MUP-a Srbije Bratislav Dikić.

Reagirajući na vijest o uhićenju i priopćenje crnogorskog pravosuđa da je skupna uhićenih osumnjičena za terorističke aktivnosti kojima je, navodno, trebala izazvati incidente tijekom jučer održanih parlamentarnih izbora, Vučić je rekao da i dalje nema nikakvih službenih informacija iz Podgorice.

“Da pričekamo i vidimo što će reći organi. Mi imamo neka saznanja i spremni smo ih podijeliti s državnim organima Crne Gore, ali nas oni ni o čemu nisu obavijestili…I dalje nemamo nikakve podatke, imamo određene podatke do kojih su došle naše obavještajne agencije”, rekao je Vučić.

Ocijenivši da uhićeni umirovljeni general Žanarmerije MUP-a Srbije Bratislav Dikić “svakog dana iznosi stajališta protiv Vlade Srbije”, Vučić je rekao kako bi “volio vidjeti i čuti stvarne i ozbiljne podatke o tome da je planirao neki teroristički akt”, ali da osobno ne vjeruje u to. “Čekamo da vidimo, možda ima nešto drugo”, rekao je Vučić, naglasivši da će se “crnogorske službe iznenaditi” podacima koje znaju srpske službe.

Vučić je rekao i da su mnogi od uhićenih posredstvom odvjetnika tražili intervenciju države Srbije i veleposlanstva Srbije u Crnoj Gori, odakle su upućeni službenici da ih posjete u pritvoru.

Srbijanski premijer naglasio je da Srbija želi dobre odnose s Crnom Gorom. Direktor Uprave policije Crne Gore Slavko Stojanović priopćio je u nedjelju da je u Crnoj Gori uhićeno 20 državljana Srbije osumnjičenih za terorizam. Oni su, kako se sumnja, ušli u Crnu Goru i imali namjeru prvo preuzeti automatsko oružje, a potom tijekom večeri poduzeti napade na institucije sustava, policiju i predstavnike državnih organa, ne isključujući mogućnost napada na visoke državne dužnosnike.

Televizija “Pink M” javlja da je među uhićenima i bivši zapovjernik Žandarmerije MUP- a Srbije Bratislav Bata Dikić.

You may also like

0 comments