U Chicagu veliki prosvjedi protiv gragonačelnika

U mirnim prosvjedima u srijedu navečer u Chicagu sudionici su tražili ostavku gradonačelnika Rahma Emanuela, usprkos njegovoj isprici za smrt crnog tinejdžera u policijskoj pucnjavi čije su snimke izazvale bijes u Sjedinjenim Državama.

Prosvjednici su u povorci prošetali ulicama u središtu grada koračajući između automobila i improvizirajući sit-in kako bi pozvali na ostavku gradonačelnika i tražili pravdu za Laquana McDonalda, crnog tinejdžera kojeg je listopadu 2014. sa 16 metaka ustrijelio bijeli policajac, što je vidljivo iz televizijskih snimki. “Događaj od 20. listopada 2014. nije se smio dogoditi. Osoblje, čelništvo policije i agencije za nadzor nisu ispravno reagirali. To se mora promijeniti”, rekao je gradonačelnik Rahm Emanuel na sjednici gradske skupštine u srijedu. “Preuzimam odgovornost za ono što se dogodilo budući da sam nadležan za to područje”, dodao je taj bivši glavni tajnik Bijele kuće u vrijeme administracije Baracka Obame. “Želimo li poviti naše rane, ja moram učiniti prvi korak. A to znači da se moram ispričati: Žao mi je”.

Američka ministrica pravosuđa Loretta Lynch najavila je u ponedjeljak početak savezne istrage o radu chicaške policije. Ta najava dolazi u napetim prilikama pošto su 24. studenoga, više od godinu dana nakon događaja, objavljene snimke McDonaldove pogibije. Predsjednik Barack Obama koji je jako povezan s tim gradom, rekao je da je “iskreno užasnut”. Rahm Emanuel je smijenio načelnika chicaške policije Garryja McCarthyja. Po snimci, Jason Van Dyke, bijeli policajac, hladnokrvno je zapucao na mladića koji je hodao cestom držeći u ruci neki predmet za koji policija vjeruje da je bio nož. Laquan McDonald nije učinio ništa što bi policija mogla protumačiti kao prijetnju. U zadnjih 18 mjeseci, grubi postupci policije u kojima su žrtve bili crnci, potaknuli su prosvjede diljem SAD-a, pa i pobune u Fergusonu i u Baltimoreu.

You may also like