U ČETVRTAK SUMMIT TRIJU MORA, NEZAOBILAZNA TEMA ENERGETIKA

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovat će u četvrtak u Varšavi na sastanku na vrhu Inicijative triju mora koji će biti posvećen jačanju konkretne suradnje između zemalja srednje i istočne Europe, a tom prigodom će se sastati i s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, potvrdio je u utorak Ured predsjednice.
Inicijativa triju mora zajednički je hrvatsko-poljski projekt pokrenut u ljeto 2016. na sastanku u Dubrovniku u cilju jačanja trgovinske, infrastrukturne, energetske i političke suradnje na prostoru između Jadranskog, Baltičkog i Crnog mora.

Inicijativa je zamišljena kao neformalna platforma za osiguranje političke potpore i djelovanja na konkretnim projektima, a okuplja 12 zemalja – Hrvatsku, Poljsku, Mađarsku, Češku, Slovačku, Rumunjsku, Bugarsku, Litvu, Latviju, Estoniju, Sloveniju i Austriju. Inicijativu snažno podržavaju Sjedinjene Države i Kina.

Bilateralni sastanak s Trumpom

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sastat će se tom prigodom s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, kazao je izvor s Pantovčaka. Sastanak će se održati prije Trumpovog obraćanja javnosti na trgu u Varšavi u četvrtak, i trebao bi potrajati oko pola sata. Grabar-Kitarović i Trump razgovarat će ponajprije o bilateralnim odnosima, uključujući obrambenu suradnju, te o raznim ugovorima koji su u pripremi, poput ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja te ugovora o izručenju, kao i o poticanju trgovine i ulaganja. Sastanku će biti nazočan i američki ministar financija Steven Mnuchin.

Važna tema razgovora bit će i energetika i energetska sigurnost, kazao je izvor, ističući kako su pomaci na realizaciji projekta LNG terminala na Krku dokaz da Inicijativa triju mora daje rezultate. Nezaobilazna tema je i stanje u jugoistočnoj Europi s obzirom na to da je to jedno od područja koje je ključno za dugoročnu stabilnost i sigurnost cijele Europske unije. Predsjednica će pritom naglasiti da je uz djelovanje EU-a nužna i vanjskopolitička prisutnost SAD-a u regiji kako bi se ne samo potvrdila njezina europska i euroatlantska perspektiva nego i zajednički odgovorilo na izazove koji se postavljaju pred cijelu transatlantsku zajednicu, a snažno se preklapaju upravo na tom prostoru, kazao je izvor.

Očekuje se da će biti spomenuto i pitanje Hrvata u BiH koji su zbog puzajućih promjena Daytona dovedeni u nepovoljnu situaciju te pitanje arbitraže sa Slovenijom oko granice u Piranskom zaljevu koje Hrvatska želi riješiti u duhu prijateljstva, međunarodnog prava i dijaloga, dodao je izvor. Grabar-Kitarović i Trump razgovarat će također o borbi protiv terorizma i nekontrolirane migracije te budućnosti Europske unije nakon Brexita.

Inicijativa triju mora

Sastanak na vrhu Inicijative triju mora uključuje transatlantski forum, raspravu svih nazočnih predsjednika koju će voditi predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, zatim panel o budućnosti EU-a te poslijepodne raspravu o konkretnoj suradnji u provedbi projekata na području energetike, transporta i telekomunikacija. Pripremljen je i katalog od preko 150 projekata vrijednih više od 45 milijardi eura koji obuhvaćaju sve zemlje inicijative i prekogranične projekte.

Sudionici skupa trebali bi dati političku potporu provedbi tih projekata, utvrditi hodogram aktivnosti na njihovoj realizaciji, a katalog je otvoren i za daljnju doradu, ističu na Pantovčaku. Predsjednici bi trebali i pozvati poslovnu zajednicu da se snažnije uključi u provedbu projekata.

Projekti su u potpunosti usklađeni s europskim strategijama, ističe izvor. Isto tako, u projekte se mogu uključiti i zainteresirane države ili poslovni partneri iz cijelog svijeta koji su predani temeljnim vrijednostima i načelima Europske unije. Za Hrvatsku je uz LNG terminal na Krku najznačajnija nizinska pruga Rijeka-Budimpešta. Poljska vlada već je sagradila važan LNG terminal na baltičkoj obali, a kao najvažniji projekt trenutačno ističe autocestu Via Carpatia koja bi trebala povezati litavsku luku Klaipedu sa Solunom u Grčkoj, prolazeći preko istočne Poljske, Slovačke, Mađarske, Bugarske i Rumunjske. Trenutačno na istoku Poljske ne postoji nijedna autocesta u smjeru sjever-jug, a većina postojećih autocesta povezuje Poljsku s Njemačkom.

Američki trojanski konj?

Inicijativa triju mora najsnažnija je hrvatska politička i gospodarska inicijativa unutar EU-a, ističu u Uredu predsjednice. Ona ponajprije ima za cilj jačanje gospodarske suradnje, posebno na području energetike, transporta i telekomunikacija, ali ima i snažnu političku i sigurnosnu dimenziju.

Inicijativa nema tajništvo niti administraciju, nego je zamišljena kao neformalna platforma za stvaranje uvjeta za realizaciju projekata, jačanje energetske neovisnosti, boljih komunikacija, snažnije razvijanje koridora od sjevera do Jadranskog i Crnog mora te lakše korištenje europskih fondova. Neki kritičari smatraju je, međutim, antieuropskom, odnosno protutežom ruskom i njemačkom utjecaju i svojevrsnim američkim ‘trojanskim konjem’ kojim SAD želi oponirati Francuskoj i Njemačkoj, podsjećajući pritom na poljsku inicijativu Međumorje (Intermarium) iz 1920-ih koja je predviđala osnivanje federacije srednjoeuropskih i istočnoeuropskih zemalja koje bi predvodila Poljska ‘protiv’ Njemačke i Rusije.

No izvor iz Ureda predsjednice ističe da o tome nema niti govora. Naglašava da inicijativa nije usmjerena ni protiv Rusije niti protiv Njemačke nego teži jačanju kohezije srednje Europe i posljedično cijele Europske unije te dokidanju podjela na stare i nove države članice, istok i zapad Europe, dok se Rusiju smatra poželjnim partnerom.

To će biti poruka koju će predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i Bijela kuća u Varšavi snažno naglasiti, kazao je izvor. “To je naš doprinos raspravi o budućnosti EU-a”, kazao je.

To je u nedavnom intervjuu za “Jutarnji list” naglasio i poljski predsjednik Andrzej Duda. “Treba napomenuti kako naš cilj nije bilo kakvo negativno djelovanje koje bi ugrozilo jedinstvo Europske unije. Upravo suprotno, radeći na stabilnosti srednje Europe, želimo Uniji dati pozitivan impuls koji će pomoći još kvalitetnijem funkcioniranju europskog tržišta, još intenzivnijim gospodarskim kontaktima, trajnijoj prometnoj integraciji i većoj energetskoj sigurnosti”, kazao je.

Globalni forum

Predsjednica će u petak u Varšavi sudjelovati na Globalnom forumu koji organiziraju američki think-tank Altantsko vijeće i Poljski institut za međunarodne odnose, a imat će i bilateralni sastanak s poljskim predsjednikom Andrzejom Dudom, koji je nedavno bio u uzvratnom službenom posjetu Hrvatskoj. Tom prigodom trebalo bi biti potpisano nekoliko sporazuma između hrvatskih i poljskih tvrtki.

Globalni forum godišnja je transatlantska konferencija posvećena pitanjima demokracije, prosperiteta i sigurnosti, a održava se od 2010. godine. Konferencija se tradicionalno održava u Wroclawu, no ove je godine preseljena u Varšavu zbog Trumpovog posjeta, što je zahtijevalo pojačane mjere sigurnosti.

You may also like

0 comments