U četvrtak Johannes Hahn u Beogradu

Otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja s Europskom unijom (EU) predstavlja za Srbiju zaslužen trenutak za slavlje, a središte pažnje nadalje će biti usmjereno na vladavinu prava i gospodarski oporavak, poručio je europski povjerenik za proširenje i susjedsku politiku Johannes Hahn uoči sutrašnjeg posjeta Srbiji.

“Predstojeća Međuvladina konferencija i otvaranje prvih poglavlja u pristupnim pregovorima predstavljaju za Srbiju zaslužen trenutak za slavlje. Naš fokus će se odlučno preusmjeriti na podršku pitanjima gospodarskog oporavka i vladavine prava, kako bismo osigurali otvaranje novih poglavlja iduće godine”, prenose beogradski mediji poruku europskog povjerenika za proširenje.

Hahn je, kako se navodi, ocijenio kako je “sad zajednički strateški cilj da svim građanima Srbije donesemo koristi od pristupanja EU”. Johannes Hahn doputovat će u Beograd u četvrtak i sastati se s premijerom Aleksandrom Vučićem, predsjednicom parlamenta Majom Gojković te šefovima zastupničkih skupina u Skupštini Srbije, a u priopćenju Delegacije EU u Srbiji navodi se i da će povjerenik za proširenje i susjedsku politiku govoriti pred zastupnicima srbijanskog parlamenta.

Visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini priopćila je prošlog tjedna u Beogradu da će EU sa Srbijom 14. prosinca otvoriti poglavlja 32 i 35 u pristupnim pregovorima. Mogerini je nakon sastanka s premijerom Vučićem tijekom 22. ministarskog vijeća OESS-a otvaranje pregovaračkih poglavlja ocijenila kao “veoma značajno” i za Srbiju i za EU, naglasivši kako će nakon toga i “suradnja biti još bolja”. Otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja Srbije sa EU visoki dužnosnici iz Bruxellesa više su puta su najavljivali nakon posljednjeg postignutog sporazuma Beograda i Prištine u kolovozu o formiranju Zajednice srpskih općina, što je dio bruxelleskog sporazuma iz travnja 2013.

Izvjestitelj Europskog parlamenta (EP) za Srbiju David McAlister uputio je 2. prosinca EP-u Nacrt rezolucije o Srbiji kojim poziva Europsko vijeće i Europsku komisiju da sa Srbijom otvore pregovaračka poglavlja 32 i 35. U Nacrtu te rezolucije pozdravljena je “predanost Srbije procesu europskih integracija”, uz ocjenu da je “poduzeta ambiciozna reformska agenda”, uz poziv Srbiji na odlučan nastavak “sistemskih i socijalno-ekonomskih reformi”.

McAlister ukazuje na važnost temeljnog pregovaranja o poglavljima 23 i 24, uz ozbiljno provođenje i primjenu reformi u području pravosuđa, osnovnih prava i pravde, slobode i sigurnosti. Naglašena je i potreba da Srbija “uskladi svoje zakonodavstvo o državnoj pomoći s pravnim stečevinama EU”.

You may also like

0 comments