U čemu se razlikuju Saudijska Arabija i Islamska država

Preljub se kažnjava kamenovanjem do smrti, homoseksualnost javnim smaknućem, krađa odsijecanjem ruke, teško razbojstvo razapinjanjem na križ… Tako to propisuje zakon samozvane Islamske države, ali i susjedne Saudijske Arabije. Saudijska Arabija je ove godine pogubila 151 osuđenika na smrt, najviše u posljednjih 20 godina, ali će 2015. Saudijke barem pamtiti po tome što su posljednje u svijetu dobile pravo glasa i prvi put izašle na lokalne izbore, piše Tportal.

‘Raif Baldawi izniman je i hvalevrijedan čovjek kojemu je izrečena jedna od najokrutnijih kazni, koju možemo opisati jedino kao brutalno mučenje. Pozivam kralja Saudijske Arabije da zaustavi njeno izvršenje i gospodina Baldawija pusti iz zatvora, kako bi se vratio supruzi i djeci, te mu dopusti putovanje na plenarnu sjednicu da primi Nagradu Sacharov’, izjavio je predsjednik Europskog parlamenta, Martin Schultz nakon odluke da se ovogodišnja prestižna nagrada za slobodu misli dodijeli 31-godišnjem blogeru, aktivistu za ljudska prava i uredniku stranice Slobodni saudijski liberali.

Apel nije uslišan. Kralj Saudijske Arabije nije popustio ni ovog puta, kao ni u posljednje tri godine otkako traje međunarodna bitka za spas nesretnog čovjeka, te je nagradu pred koji dan, 16. prosinca, preuzela Baldawijeva supruga Ensaf Haider, a ‘zatvorenik savjesti’ nastavio služiti desetgodišnju kaznu zatvora tijekom koje mora primiti 1000 udaraca bičem u javnosti. Njegov zločin? ‘Vrijeđanje islama’ i kritiziranje vjerske policije, što se u Saudijskoj Arabiji smatra neoprostivim grijehom, vrijednim jezive kazne tijekom čijeg se izvršenja pod kišom strašnih udaraca i mnogo snažnije tijelo od krhkoga Baldawijeva naprosto raspada te čovjek umire u strašnim mukama.

Saudijsku Arabiju zato smatraju jednom od najkontroverznijih zemalja na svijetu. Kao vodeći svjetski izvoznik nafte (nafta čini 90 posto izvoza i 75 posto BDP-a) super je bogata, prijatelj Amerike, ali i super konzervativna kraljevina, iz koje Zapad povremeno izvlači priče o drastičnom kršenju ljudskih prava ili o uzničkom položaju žena punom ograničenja. Istodobno s njom uredno trguje i posluje, kao što to čini republikanski predsjednički kandidat Donald Trump gradeći tamo igrališta za golf, a u isto vrijeme javnost se zgraža nad sramotnim izjavama kako svim muslimanima odreda treba zabraniti ulaz u SAD.

Saudijska Arabija, pak, s jedne strane gaji veze sa Zapadom, a s druge ispod žita pomaže susjednoj samoproglašenoj Islamskoj državi, dok s treće šalje mrvice pomoći izbjeglicama na Balkanskoj ruti. U zemlji raspolućenoj između države blagostanja po europskom modelu i konzervativnog društva u kojem izuzetan utjecaj imaju islamske vođe (uleme), Kur’an predstavlja ustav, vrhovni je zakon Šerijat, a upravo je ‘zemlja dvaju hramova’ (Meka i Medina) kolijevka konzervativnog vehabizma, koji zadržava vjernike na doslovnom čitanju Kur’ana i izvornom tumačenju islama, bez znanstvenih, teorijskih i sličnih propitivanja. Stoga ga mnogi smatraju ideološkom potkom terorističkih pokreta u Afganistanu, Siriji i Iraku te vjerojatno nije slučajno da se baš bogati nasljednik obiteljskog građevinskog carstva, Saudijac Osama Bin Laden, prometnuo u ultra ekstremističkog borca za korijene islama, kao što to sada na jednako okrutan način nastavlja ISIL.

Tako Saudijska Arabija i nadalje trenira strogoću, pa kada je susjedna Islamska država prošloga prosinca na društvenim mrežama objavila svoj kazneni zakon, kao ‘upozorenje i opomenu’ stanovnicima osvojenih područja u Iraku i Siriji, svijet je bio zaprepašten brutalnošću kazni, ali ga je jednako iznenadio i zakon ‘zapadnjačke’ Saudijske Arabije. Kazne su gotovo identične: učini li udata žena preljub, prema saudijskom zakonu čeka je kamenovanje do smrti – isto kao u Islamskoj državi. Ako učini preljub, a još nije udata, i u Saudijskoj Arabiji i u Islamskoj državi dobit će stotinu udaraca, a u potonjoj još godinu dana izgona. I jedni i drugi kažnjavaju smrću homoseksualce, ubojice, veleizdajnike i one koji vrijeđaju islam.

Islamska država nedavno je objavila videosnimku svojih vojnika koji s krova jedne visoke zgrade u okupiranom iračkom gradu Mosulu bacaju nekoliko muškaraca, jer im je ‘dokazano’ da su gejevi. Za teško razbojstvo (uključujući ubojstvo) Islamska država propisuje smrt na križu, a Saudijci samo ‘običnu’ smrtnu kaznu; razbojstvo (bez ubojstva) i jedni i drugi kažnjavaju odsijecanjem ruke i stopala. Krađu prvi kažnjavaju odsijecanjem ruke, a Saudijci odsijecanjem desne ruke, dok je za klevetu i konzumiranje alkohola u Islamskoj državi predviđeno 80 udaraca bičem, a u Saudijskoj Arabiji to ovisi o diskrecijskom pravu suca.

Dok iz svojih egzekucija ISIL-ovci vole raditi video-spektakl, u Saudijskoj Arabiji ih žele zadržati u domaćim granicama. Stoga je nedavno uhićen i optužen policajac koji je snimio javno odrubljivanje glave jednoj ženi u Meki i snimku pustio na društvene mreže. U sjeni ISIL-ova bezumlja, tiho je prošlo izvješće Amnesty Internationala koje govori da je ove godine u Saudijskoj Arabiji izvršena 151 smrtna kazna, najviše od rekordne 1995. kada su pogubljene 192 osobe. Od toga je 71 stranac iz redova šest milijuna gastarbajtera iz siromašnih azijskih zemalja, koji ovdje rade za mizerne nadnice, a ne poznaju dovoljno ni jezik, ni kulturu, ni običaje.

You may also like