U BP-u najavljuju daljnje smanjenje kapitalnih ulaganja zbog niskih cijena nafte

Britanski naftni div BP u utorak je izvijestio da je u trećem tromjesečju ostvario 40 posto manju dobit nego godinu dana ranije te je najavio daljnje smanjivanje kapitalnih ulaganja zbog niskih cijena nafte.

Temeljna dobit BP-a u trećem je tromjesečju iznosila 1,8 milijardi dolara, što je 1,2 milijarde manje nego godinu dana ranije. Ipak, to je iznad očekivanja analitičara, koji su procjenjivali da će dobit biti 1,2 milijarde dolara. Ukupni prihodi kompanije pali su za 41 posto, na 55,9 milijardi dolara. Cijene nafte pale su u tom tromjesečju ispod 50 dolara za barel zbog povećane proizvodnje nafte iz škriljca u SAD-u i manje potražnje, dijelom zbog usporavanja kineskog gospodarstva. U istom razdoblju prošle godine bile su iznad 100 dolara za barel.

Kompanija je također objavila da će ukupan trošak izlijevanja nafte u Meksičkom zaljevu 2010. godine, na platformi Deepwater Horizon, dosegnuti 55 milijarde dolara, što je više od prethodnih procjena. Ranije ovog mjeseca kompanija je objavila da je pristala platiti 20 milijardi dolara u postupcima nagodbi u SAD-u.

Zbog niskih cijena nafte, BP je snizio planirani godišnji iznos kapitalnih investicija po treći put u ovoj godini. U utorak je objavio da će za investicije ove godine izdvojiti gotovo 19 milijardi dolara, što je gotovo milijardu manje nego što je ranije planirao, te da će se do 2017. godine smanjiti na između 17 i 19 milijardi dolara godišnje. “BP se uspješno prilagodio promijenjenim uvjetima mnogo puta u svojoj povijesti, a u teško vrijeme za cijelu industriju vjerujem da ćemo još jednom uspješno odgovoriti na današnje izazove”, rekao je izvršni direktor BP-a Bob Dudley.

You may also like