U bombardiranju u Siriji 23 civilne žrtve

Najmanje 23 civila ubijena su u ustorak, a među njima devet učenica, a 15 je ranjeno u topničkom napadu Islamske države (IS) na školu u gradu Deir al-Zouru na istoku zemlje, prenijela je u utorak službena novinska agencija SANA.

Napad i pogibiju devet učenica potvrdio je i Sirijski opservatorij za ljudska prava, dodajući da IS bombardira područje u okrugu Harabish. Dijelovi središta Deir al-Zoura i obližnji vojni aerodrom su pod kontrolom vladinih snaga, jedinom području u istočnoj Siriji koje IS još nije zauzeo. Drugih 12 civila ubijeno je u zračnim napadima režima na četvrt Hamidiya, javlja agencija AFP. Od izbijanja sukoba u Siriji 2011., poginulo je više od 10.000 djece, a više od 2,2 milijuna su izbjeglice u susjednim zemljama, objavio je UNICEF. Četvrtina sirijskih škola je uništena, a oko 2,7 milijuna djece ne pohađa školu zbog rata.

Rusko bombardiranje Sirije moglo bi biti ratni zločin zbog broja civila ubijenih u napadima, objavila je u utorak organizacija Amnesty International (AI), iznijevši ono za što tvrdi da su dokazi da je zračnim napadima prekršeno humanitarno pravo. “U ruskim zračnim napadima u Siriji ubijene su stotine civila i pričinjena golema šteta u stambenim četvrtima, u kojima su uništeni stambeni objekti, jedna džamija i prometna tržnica te medicinski objekti… Postoje dokazi da se tim napadima kršilo humanitarno pravo”, stoji u izvješću AI.

Rusija je započela izvoditi zračne napade u Siriji 30. rujna uz objašnjenje kako želi pomoći svojem savezniku, sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu i poraziti Islamsku državu i druge militantne skupine, ali ustrajno i odlučo opovrgava tvrdnje da gađa civile, navodeći kako iznimno pazi na to da ne bombardira stambene četvrti. Nevladina organizacija sa sjedištem u Londonu u izvješću spominje napade na pokrajine Homs, Idlib i Alep, izvođene od rujna do studenoga, u kojima je ubijeno “najmanje 200 civila i desetak boraca. “”Dojam je da su ciljevi nekih ruskih napada bili izravno civili i civilna imovina jer su izvedeni u stambenim područjima u kojima nema vidljivih vojnih ciljeva, a povremeno su napadane i medicinske institucije”, stoji u pisanoj izjavi ravnatelja programa AI za Bliski istok i sjevernu Afriku Philipa Luthera. “Ti napadi mogli bi biti ratni zločini”, naglasio je Luther.

U izvješću AI upozorava na to da postoje dokazi da je Rusija u Siriji možda koristila zabranjeno kasetno streljivo i nenavođene projektile u nastanjenim područjima i zahtijeva od nje da to prestane činiti. AI kao jedan od najtežih izgreda navodi napad trima projektilima na vrlo prometnu tržnicu u Arihi u Idlibu, pri čemu je ubijeno 49 ljudi. U drugom napadu je “15. listopada ubijeno najmanje 46 civila, od kojih 32 djece i 11 žena koji su se sklonili u podrum jedne zgrade” u selu al-Ganto u pokrajini Homs. Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR) je objavio da je od kraja rujna do 21. prosinca u ruskim napadima ubijeno 2132 ljudi, međui kojima 710 civila, pri čemu su 104 bile žene, a 161 djeca.

You may also like

0 comments