U Boliviji referendum o faraonskim ovlastima Eve Moralesa

Bolivijski birači izlaze u nedjelju na referendum o ustavnim promjenama koje bi omogućile predsjedniku Evu Moralesu da ostane na vlasti još jedan mandat, a rezultati su zasad neizvjesni budući da je potpora nekoć popularnom čelniku u padu.

Morales, koji trenutačno obnaša treći predsjednički mandat, želi promijeniti ustav kako bi se mogao kandidirati za reizbor 2019. i eventualno ostati na vlasti do 2025. godine. Dok su se birači diljem Latinske Amerike većinom okrenuli protiv populističkih ljevičara koji su nekoć dominirali regijom, Morales, prvi domorodački bolivijski predsjednik, ostao je na vlasti.

Međutim, to bi se možda moglo promijeniti. Ispitivanja javnog mišljenja pokazala su posljednjih tjedana da Morales ima malo vodstvo koje slabi, a prošlotjedna anketa Equiposa Morija pokazala je mrtvu utrku između glasova “za” i protiv ustavnih promjena, dok je 11 birača bilo neodlučno. Morales je na skupu u La Pazu ovoga tjedna izjavio da su njegove pristaše, koji žele nastavak njegovog brenda “pragmatičnog socijalizma”, zatražili da ostane.

Najavio je da će, ako pobijedi, nastaviti svoju “Agendu 2025.” koja uključuje iskorjenjivanje krajnjeg siromaštva. Morales je zaslužan za smanjenje siromaštva u jednoj od najsiromašnijih zemalja Južne Amerike. Godine 2014. je ponovno izabran za predsjednika sa 61 posto glasova. Međutim, sve je više kritičara koji optužuju njegovu vladu za korupciju i autoritarnu vladavinu.