U BIH stigla švedska ministrica rodom iz Foče

Najmlađa članica vlade Kraljevine Švedske, ministrica obrazovanja Aida Hadžialić, podrijetlom iz BiH, pozvala je u ponedjeljak nakon susreta s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem u Sarajevu vlasti te zemlje na provedbu reformi i najavila da će Švedska BiH pomoći u razvoju gospodarstva i na njezinom putu u Europsku uniju.

Sudbina Aide Hadžialić dramatično se promijenila kad je 1992. kao petogodišnje dijete s obitelji izbjegla iz Foče pred etničkim čišćenjem koje su provodile vlasti Republike Srpske, a nakon 24 godine se vratila u BiH kao švedska ministrica. “U Švedskoj je više od 80.000 ljudi podrijetlom iz BiH. To je velika dijaspora koja želi investirati u BiH jer vjerujemo da BiH treba biti dio EU. Ali da bi se to postiglo, važan je gospodarski razvoj kako bi se povećao životni standard i u tom smjeru Švedska želi podržati BiH”, rekla je Hadžialić nakon susreta sa Zvizdićem na kojem su razgovarali o održavanju Business foruma u Švedskoj na kojem bi se predstavili projekti gospodarstvenika iz BiH.  Ministrica obrazovanja Švedske je ponudila pomoć i u području školstva, koje je, kako je ocijenila, “temelj za izgradnju uspješne države” na globalnom tržištu. Švedska ministrica će posjetiti i Republiku Hrvatsku te se susresti s predstavnicima prosvjetnih vlasti.

Uredništvo i uprava sarajevskog Dnevnog Avaza, iza kojega stoji uhićeni Fahrudin Radončić, priopćili su kako ih neće zastrašiti i ušutkati upozorenja Državnog odvjetništva BiH, koje je tijekom dana zajedno sa Sudom BiH reagiralo na političke i medijske napade, ističući da neće popustiti pred pritiscima. “Urednički kolegij ovog lista i uprava izdavača “Avaz-roto pressa” poručuju Državnom odvjetništvu Bosne i Hercegovine da ih neće zaplašiti i ušutkati”, navodi se u priopćenju u kojem se reakcija Državnog odvjetništva uspoređuje s pritiskom na medije u Turskoj.  “Je li BiH postala policijska država i uvodi li se ponovo na velika vrata famozni verbalni delikt, poznat iz komunističkih režima? Uspostavljaju li se i u našem društvu obračuni s medijima kakve možemo vidjeti ovih dana u Turskoj u slučaju otimanja lista ‘Zaman’ i brutalnog premlaćivanja građana, ali i diljem nedemokratskih režima”, istaknuli su uredništvo i uprava Avaza u zajedničkom priopćenju.

Poručili su kako neće odustati od slobode medija unatoč navodima Drđžavnog odvjetništva BiH. “Borit ćemo se za slobodu tiska i demokraciju u BiH, jer su to najstarije vrijednosti do kojih je došla naša civilizacija”, stoji u priopćenju, uz poziv novinarskim i drugim udruženjima i institucijama da spriječe gušenje medijskih sloboda i prijetnje novinarima.  Državno odvjetništvo i Sud BiH odbacili su u ponedjeljak političke i medijske napade zbog procesuiranja političara i medijskog tajkuna Fahrudina Radončića, koji je u petak ponovno vraćen u pritvor zbog kršenja mjera kućnog pritvora te su poručili kako neće popustiti pred pritiscima. Radončićev list Dnevni avaz svakodnevno kritizira rad pravosudnih tijela zbog njegova procesuiranja, dok su čelnici vladajuće koalicije, predsjednici SDA Bakir Izetbegović i HDZ-a BiH Dragan Čović, ocijenili kako njegov progon destabilizira vlast i zaustavlja provedbu reformi.

You may also like