Home Bosna i Hercegovina U BiH se zaoštrava kriza vlasti, najavljeni prosvjedi

U BiH se zaoštrava kriza vlasti, najavljeni prosvjedi

by Petra Rajković

Izbor novog predsjednika Suda Bosne i Hercegovine pokazao je nove napukline u vladajućoj koaliciji u toj zemlji pri čemu je postalo jasno kako je stupanj nepovjerenja između dvije najveće bošnjačke stranke dosegnuo takve razmjere da jedna od njih drugoj prijeti uličnim prosvjedima.

Nakon što je Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće BiH (VSTV) odlučilo kako će na čelu državnog suda u narednih šest godina biti njegov sudac Ranko Debevec uslijedila su oštra reagiranja iz Stranke demokratske akcije (SDA) i nekih nevladinih udruga koje su joj bliske uz ocjenu kako je time nanesena šteta ravnopravnosti Bošnjaka jer niti jedna osoba bošnjačke nacionalnosti sada nije na rukovodećim pozicijama u državnom pravosudnom sustavu.

iz SDA tvrde kako je time ugoženo ustavno pravo na zastupljenost Bošnjaka u tijelima vlasti na svim razinama a iz udruge “Majke Srebrenice” najavili su kako zbog izbora Debevca više neće ni na koji način surađivati sa Sudom BiH.

Potpuno drugačije reagiranje uslijedilo je iz Saveza za bolju budućnost (SBB), stranke koja je SDA-ov koalicijski parner. U toj su stranci ocijenili kako je u izboru novog predsjednika Suda BiH prevladala stručnost i iskustvo što je bitniji kriterij od nacionalne pripadnosti.

Na Debevca kao novog predsjednika Suda BiH ranije su ukazivali neki mediji povezujući ga istodobno s predsjednikom SBB-a Fahdurinom Radončićem a on je nakon toga ustvrdio kako iza takvih optužbi stoji SDA odnosno jedna od njenih utjecajnih frakcija s kojom je već godinama u ratu i koju optužuje kako mu je “namjestila” optužnicu za ometanje pravosuđa po kojoj mu se upravo sudi pred Sudom BiH.

Radončić i dvoje njegovih stranačkih suradnika Bakir Dautbašić i Bilsena Šahman optuženi su za pokušaj utjecaja na svjedoke u postupku kojiu se na Kosovu vodi protiv Nasera Keljmendija, vođe jedne od najopasnijih kriminalnih skupina na Balkanu.

Jedan od članova sudskog vijeća koje odlučuje o Radončićevoj krivnji ili nedužnosti je Ranko Debevec.

Radončić je u četvrtak ustvrdio kako frakcija unutar SDA putem TV Federacije BiH (FTV) na njega vrši pritisak i sada ga dodatno optužuje za navodne nejasne veze s novim predsjednikom Suda BiH. Kao ključnog krivca za ta podmetanja prozvao je ministra unutarnjih poslova Federacije BiH Aljošu Čamparu.

“FTV odavno uređuje Aljoša Čampara i to je lako dokazati a pet vladajućih obitelji protiv kojih će se uskoro dići narod FTV drži kao privatnu televiziju”, kazao je Radončić kako ga u četvrtak citira njegov “Dnevni avaz”.

Radončića je posebice razljutio komentar FTV kako je on na početku ročišta koje je u srijedu održano pred Sudom BiH “razmijenio poglede i osmjehe” sa sucem Debevcom.

U dnevniku te televizije odmah je objavljena informacija kako je Radončić navodno prijetio njihovu novinaru najavivši smjene urednika a njegov je odgovor bio kako je to laž te kako na smjene ne može utjecati jer je FTV “pod velikom zaštitom Bakira Izetbegovića”.

Odnosi Izetbegovićeve SDA i Radončićevog SBB-a već mjesecima su zategnuti a takvo stanje traje otkako je Radončić uhićen prošle godine.

Te dvije stranke u koaliciji su na državnoj i entitetskoj razini nakon što je 2015. godine od savezništva sa najvećom bošnjačkom strankom odustala Demokratska fronta (DF) Željka Komšića a zajednički su nastupile na lokalnim izborima održanim u listopadu no rezultati što su ih ostvarilli ostali su ispod očekivanja i zadanih ciljeva.

Radončić je najavio kako će njegov SBB na općim izborima 2018. godine nastupiti samostalno što je nagovjestilo zaoštravanje odnosa sa SDA jer se te dvije stranke bore za naklonost istog dijela bošnjačkog političkog tijela.

(Agencije)

Related Posts