U BiH ponovno opasno onečišćenje zraka u gradovima

Onečišćenje zraka u gradskim i industrijskim središtima u Bosni i Hercegovini ponovo je dosegnulo alarmatne razmjere, a koncentracija štetnih čestica prašine već danima višestruko premašuje dopuštene vrijednosti, pokazuju podaci što ih je u ponedjeljak objavio Hidrometeorološki zavod Federacije BiH, a prenijeli lokalni mediji.

Prema dostupnim pokazateljima s mjernih postaja u Sarajevu, Tuzli i Zenici u svim tim gradovima koncentracija štetnih čestica u zraku je takva da predstavlja izravnu opasnost po zdravlje ljudi.

Prema propisima koji su na snazi u BiH, dopuštenom granicom koncentracije lebdećih čestica prašine u zraku (PM10) smatra se ona od 50 mikrograma po prostornom metru iako je, primjerice, prema standardima koji vrijede za države Europske unije i ta granica tolarancije spuštena na 25 mikrograma.

Stanje u gradskim središtima u BiH po takvim je pokazateljima zapravo alarmantno, jer je u Tuzli zabilježena koncentracija od čak 400 mikrograma prašine po prostornom metru, a u Zenici 330.

U Sarajevu je stanje tek neznatno bolje jer je tamo koncentracija štetnih čestica u zraku na razini od 275 mikrograma.

U industrijskim gradovima zagađenje zraka potiču prije svega industrijska postrojenja poput termoelektrana ili željezare koja nemaju odgovarajuće filtere, niti poštuju nominalne standarde zaštite okoliša.

U Sarajevu je pak problem velika koncentracija automobila stare proizvodnje, kao i sve masovnija uporaba krutih goriva za zagrijavanje umjesto plina, koji je većini osiromašenog stanovništva isuviše skup energent.

Iako je opasno zagađenje pojava koja se redovito ponavlja u BiH u zimskim mjesecima, lokalne vlasti nisu poduzele nikakve mjere kojima bi se spriječio nastavak zagađenja okoliša, a sve što čine je objava povremenih upozorenja stanovništvu da smanji kretanje na minimum i izbjegava izlazak iz zatvorneih prostora.

Prema dostupnim istraživanjima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), Bosna i Hercegovina godišnje gubi 21,5% svog bruto domaćeg proizvoda (GDP) zbog ozbiljnog onečišćenja zraka, a izravna posjedica je smrt 223 osobe na 100 tisuća stanovnika.

Europska agencija za okoliš (European Environment Agency – EEA) u svom izvješću za 2015. procijenila kako se svake godine izgubi preko 44 tisuće godina života stanovnika BiH zbog zagađenja zraka čestičnim tvarima i dušičnim dioksidom.

U priopćenju federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH ističe se kako idućih dana ne treba očekivati značajno poboljšanje općih meteoroloških uvjeta s aspekta kvalitete zraka te se predviđa nastavak trenda porasta koncentracija onečišćujućih tvari u zraku.

(Agencije)

You may also like