U BIH nezaposlenost na 42 posto

Gotovo 540 tisuća osoba u Bosni i Hercegovini traži posao zbog čega stopa registrirane nezaposlenosti u zemlji s 3,8 milijuna stanovnika iznosi golemih 42,9 posto, podaci su što ih je u petak objavila Agencija za rad i zapošljavanje BiH.

Iako je riječ o podatku koji zvuči dramatično, procjenjuje se da je stvarna stopa nezaposlenosti u BiH zapravo oko 27 posto jer znatan broj osoba koje se vode u evidencijama Agencije za rad i zapošljavanje zapravo zarađuje za život obavljanjem različitih neprijavljenih djelatnosti.

Uzimajući u obzir raširenu “sivu ekonomiju” u BiH, upravo tu stopu nezaposlenosti kao referentnu u svojim analizima uzimaju međunarodne financijske organizacije poput Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) ili Svjetske banke (WB).

Prema posljednim dostupnim podacima u BiH potkraj siječnja je u evidencijama nezaposlenih bilo 539.098 osoba i taj je broj za 0,28 posto veći u usporedbi s pojedinim mjesecima 2015. godine.

Udio žena među nezaposlenima je 51 postom, a među onima koji traže posao najveću skupinu čine kvalificirani radnici na koje se odnosi više od trećine registrirane nezaposlenosti.

Prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje BiH pokraj 2015. godine u toj je zemlji je u radnom odnosu u registriranim tvrtkama bilo 715 tisuća osoba.

You may also like