U BIH napravljena nova vjetroelektrana

Elektroprivreda BiH i predstavnici njemačka razvojne banke KfW potpisali su ugovor za bespovratnih 1,1 milijun eura za pripremu izgradnje VE Bitovnja na području sjevernog dijela općine Konjic, snage do 60 MW, na planinskom grebenu visine 1530 do 1700 metara.

U okviru pripreme projekta bit će izvršena dodatna mjerenja vjetropotencijala mjernim stubom i Lidarom, izrada bankabilne izvodljivosti, geološko-geotehnička istraživanja, procjena uticaja vjetroelektrane na okoliš i društveni razvoj, kao i izrada studije izvodljivosti. Predviđena je i izrada studije baznog stanja faune ptica i šišmiša, transportne, te studije priključenja vjetroelektrane na prijenosnu mrežu kao i izrada elaborata i odgovarajuće projektne dokumentacije. Dosadašnje analize vjetropotencijala koje su trajale od 2010. procjenjuju minimalnu godišnju proizvodnju 110 GWh električne energije, objavila je Fena. Njemačka razvojna banka kreditom financira i projekt VE Podveležje s 15 agregata 10 km istočno od Mostara.

Norveški Equinor, preimenovani bivši Statoil razmatra gradnju offshore plutajućih vjetroturbina kako bi osigurao električnu energiju za platforme na poljima Gullfaks i Snorre u Sjevernom moru.

Ako se to ostvari bit će to prva plutajuća offshore vjetrofarma koja opskrbljava naftne platforme na svijetu. Procjenjuje se da bi investicija koštala 591 milijun USD a smanjila bi emisije CO2 za više od 200.000 tona godišnje, objavio je Equinor. Ta je tvrtka ranije ove godine promijenila ime baš kako bi naglasila okretanje prema obnovljivim izvorima energije, iako će nafta i plin u narednim desetljećima ostati njihov core business. Prvu offshore vjetroelektranu Equinor je pustio u rad lani, a najavio je vjetroenergetske projekte u SAD-u, Poljskoj i Britaniji. Konačna financijska odluka o vjetroelektranama za naftne platforme bit će donesena iduće godine, a namjera je smanjiti troškove. 11 vjetroturbina, svaka snage 8 MW zadovoljila bi 35% potreba za električnom energijom, objavio je Reuters.

You may also like