Bosna i Hercegovina još nije uredila svoju operativnu suradnju s EUROPOL-om, no na dobrom je putu da i tu dade svoj specifičan doprinos i tu suradnju učini nevjerojatno glomaznom, kompliciranom i skupom, ocijenio je u utorak ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić koji se novinarima potužio kako političke igre u njegovoj zemlji svakog dana vode novim apsurdima koji su ne samo smiješni, nego su uz to i užasno skupi jer hirove političara u konačnici plaćaju porezni obveznici.

Mektić se pred novinarima u Sarajevu pojavio kako bi odgovorio na cijeli val optužbi što su se na njega sručile iz vladajućih struktura Republike Srpske. On se našao na stupu srama uz pravi medijski linč entitetskog javnog RTV sustava, koji je pod potpunim nadzorom Milorada Dodika, i to zbog provedbe ranije odluke Vijeća ministara BiH da adresa na koju će EUROPOL slati svoje informacije u tu zemlju bude ministarstvo sigurnosti BiH.

Vlada RS je tim povodom u ponedjeljak održala izvanrednu sjednicu ultimativno zatraživši od Mektića da od takvog i sličnih prijedloga odustane, a na njegov su račun istodobno uslijedile optužbe za izdaju interesa RS zbog navodnog prijenosa ovlasti s entitetskih na državnu razinu. “Vlada RS na paranoičan i histeričan način donosi zaključke”, bio je Mektićev komentar u utorak. Podsjetio je kako je pokušaj uspostave operativne suradnje s EUROPOL-om na čekanju već deset godina te da to konkretno znači tek razmjenu policijskih časnika za vezu i razmjenu operativnih i podataka o istragama.

U uređenim državama to se riješava na jednostavan način osnivanjem malih ureda koji servisiraju razmjene podataka, no u BiH to je političko pitanje prve vrste. “Umjesto da tu bude jedna osoba koja će primati poruke iz EUROPOL-a, kod nas bi tu trebalo sjediti bar dvadeset ljudi”, rezignirano je konstatirao Mektić rezimirajući bit zahtjeva koji stižu iz Banje Luke.

Vlada RS traži da “kontaktnu točku” čini cijelo jedno povjerenstvo, sastavljano od predstavnika četiri policijsko-sigurnosne agencije na državnoj razini te još trinaest ministarstava unutarnjih poslova na razini entiteta, županija i distrikta Brčko.

Mektić ne dvoji kako je riječ o apsurdnom prijedlogu, tim prije što u konačnici sve te ljude netko mora redovito plaćati da bi onda svi oni odgovorili “na jedan ili dva maila tjedno”. “Ja samo mogu i reći ću da se s tim ne slažem, no ne mogu išta promijeniti”, kazao je Mektić, u čijim rukama nema nikakvih operativnih ovlasti nad policijskim agencijama.

Mektić i njegovi suradnici ipak su se, zbog pokušaja da se ministarstvo sigurnosti barem proglasi adresom u BiH za komunikaciju s EUROPOL-om, našli na meti optužbi da su “uredski pacovi” koji pokušavaju svojevoljno krojiti zakone. Takve je riječi izgovorio ravnatelj policije Republike Srpske Gojko Vasić. “Je li to način na koji o državnim namještenicima govori ravnatelj policije? Što su onda policajci? Ulični pacovi?”, pitao je Mektić kojemu su očevino teško pale optužbe da je neka vrsta nacionalnog izdajnika interesa Srba u BiH.

Mektić je na meti vlade pod Dodikovom kontrolom kao istaknuti pripadnik Srpske demokratske stranke (SDS), koja je na entitetskoj razini u oporbi, no dio je vladajuće većine u parlametu BiH.

Mektić o tome nema dvojbi te dodaje kako se u vladi RS u pokušaju obračuna s političkim protivnicima služe izmišljotinama i tračevima. “Bave se stvarima po načelu ‘rekla-kazala'”, rekao je Mektić. Njegova je ocjena kako sadašnje vlasti u RS-u zapravo prave galamu oko marginalnih stvari jer nemaju odgovore na prava pitanja. “Kao da nema važnijih tema poput siromaštva, nezaposlenosti, odlaska mladih, problema zaduženosti”, kazao je Mektić dodajući kako je osobno izvrgnut “smišljenoj harangi”.

Nastave li vlasti RS-a kako su počele, zaključuje ministar sigurnosti BiH, sve je izglednije kao će rasti broj onih koji će tražiti način kako da što prije odu iz te zemlje. Ironično je konstatirao kako su građani BiH kandidati da ozbiljno pojačaju izbjeglički val koji je već zapljusnuo Europu. “Mi smo ozbiljna prijetnja da pojačamo te skupine”, zaključio je ministar Mektić.

Related Posts