U Beču započeli pregovori o Nagorno Karabahu

Beč će u utorak ugostiti sastanak o Nagorno Karabahu, četiri dana nakon što su se obnovila neprijateljstva između armenskih i azerbajdžanskih snaga u toj regiji u kojima je već poginulo četrdesetak ljudi.

Pod supredsjedanjem Francuske, Sjedinjenih Država i Rusije, skupina o Nagorno Karabahu unutar OESS-a zadužena pronaći izlaz iz tog zamrznutog sukoba koji traje već dvadeset godina, razgovarat će o obnovi neprijateljstava na tom teritoriju oko kojeg se spore Armenija i Azerbajdžan.

Kriza u toj regiji bila je i glavna tema telefonskog razgovora u ponedjeljak između američkog državnog tajnika Johna Kerryja i njegovog ruskog kolege Sergeja Lavrova, kazao je State Department. “Tražimo od dvije strane da odmah prestanu s korištenjem sile i izbjegnu svaku vrstu eskalacije sukoba”, rekao je glasnogovornik Mark Toner.

Dvojica ministara osudila su i pokušaje “stranih elemenata” da dodatno zaoštre situaciju, objavilo je rusko ministarstvo obrane, misleći pritom na riječi turskog predsjednika. Sukob je eskalirao u trenutku dok Rusija, koja ima dobre odnose s Armenijom, i Turska, tradicionalni saveznik Azerbajdžana, već imaju vrlo zahlađene odnose zbog rata u Siriji.

Najmanje 40 vojnika s dvije strane i šest civila ubijeno je otkad su u petak ponovno počeli sukobi, najteži otkad je između Bakua i Erevana sklopljeno primirje 1994. Azerbajdžansko ministarstvo obrane objavilo je u utorak da je u posljednja dva dana njihovih 15 vojnika poginulo u sukobima sa separatistima koje podupire Armenija.

You may also like