U Beču počinje proizvodnja zelenog vodika

Vrijednost projekta 10 milijuna eura

U Beču je ovog mjeseca započela izgradnja pogona za proizvodnju zelenog vodika. Prema sadašnjim planovima, prvo bečko postrojenje te vrste počet će s radom u ljeto 2023. godine, a proizvedeni vodik u početku će se koristiti kao gorivo za autobuse i kamione. Vrijednost investicije iznosi 10 milijuna eura.

Prema predstavništvu austrijske prijestolnice, uređaj bi dnevno trebao proizvoditi 1300 kilograma zelenog vodika koji će se dobivati elektrolizom vode. Proces razdvaja vodu na njezine komponente, kisik i vodik, a potonji se zatim skladišti pod visokim pritiskom u komprimiranom obliku, objasnili su.

U procesu elektrolize koristit će se isključivo energija iz obnovljivih izvora, čime bi proizvedeni vodik bio ugljično neutralan.

Prema procjeni Beča, dnevna količina dobivenog vodika dovoljna je za punjenje oko 60 autobusa i kamiona. Prvi kupac bit će bečki javni prijevoznik Wiener Linien, a energetska kompanija Wien Energie također je u pregovorima s drugim partnerima na području transporta i logistike.

Uz elektranu će se izgraditi i punionica vodika. Ovo će biti druga punionica stlačenog vodika u Beču, prva je izgrađena krajem 2021. Neki bečki autobusi već se pokreću vodikom, ali će u budućnosti moći koristiti zeleni vodik dobiven u Beču.

Izvođači projekta su bečke tvrtke Wien Energie i Wiener Netze, a vrijednost investicije je 10 milijuna eura, priopćeno je i iz predstavništva grada Beča, piše SEEbiz.

You may also like