U Beču će se nastaviti pregovori o iranskom nuklearnom programu

Iran i velike sile počinju krajem tjedna u Beču, bez jamstva u uspjeh, posljednji pregovarački maraton kako bi zatvorili dosje o iranskoj nuklearnoj energiji. Nakon dugih godina napetosti i 20 mjeseci žučnih rasprava, potrudit će se staviti krajnju točku na sporazum često nazivan povijesnim. Granični rok koji istječe u utorak, 30. lipnja, mogao bi se u krajnjem slučaju produžiti.

Iranskog ministra vanjskih poslova Muhameda Džavada Zarifa očekuje se u subotu ujutro u glavnom gradu Austrije gdje će se susresti s američkim kolegom Johnom Kerryjem, koji će stići nekoliko sati ranije. Šefica europske diplomacije Federica Mogherini također će doći “ovog vikenda”, jednako kao i ostali ministri skupine 5+1 (Kina, SAD, Francuska, V. Britanija, Rusija i Njemačka). Sporazum o kojem pregovaraju mora jamčiti da će u budućnosti nuklearni program Irana biti isključivo civilan, u zamjenu za ukidanjem brojnih međunarodnih sankcija koje pritišću od 2005. iransko gospodarstvo.

Ono što truje međunarodne odnose već 12 godina sumnja je da se Iran želi opremiti nuklearnim oružjem, što ta zemlja oduvijek demantira. U regiji perspektiva iranske bombe užasava Izrael, ali i velike sunitske suparnike šijitskog Irana, u prvom redu Saudijsku Arabiju. Sporazum bi bio i prvi korak prema mogućem pomirenju između Irana i SAD-a, u zavadi već 35 godina. Otvorio bi perspektivu suradnje u odnosu na kaos u Siriji, Iraku i drugdje. Imao bi i utjecaj na svjetsko tržište energenata, oslobađajući ogromne iranske rezerve ugljikovodika. Vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamenei, koji ima zadnju riječ u nuklearnom dosjeu zatražio je “hitno” ukidanje gospodarskih sankcija UN-a i SAD-a u slučaju sporazuma, te ponovio da odbija svaku inspekciju “vojnih postrojenja”.

Izrazio je nepovjerenje spram IAEA, organa UN-a zadužena za provjeru primjene budućeg sporazuma u Iranu. “Odlučit ćemo sljedećih dana hoće li se ili ne raspravljati o tim pitanjima. Ako Iran na njih ne odgovori neće biti sporazuma”, kazao je John Kerry. Washington je priznao da bi se rok od 30. lipnja mogao produžiti kao što je bio slučaj u Lausannei ovog proljeća.

Iranski parlament usvojio je u utorak prijedlog zakona koji UN-ovim inspektorima zabranjuje pristup vojnim lokacijama i znanstvenicima, što bi moglo otežati sklapanje konačnog sporazuma o iranskom nuklearnom sporazumu sa svjetskim velesilama do zacrtanog roka 30. lipnjaDvije velike zapreke za dogovor su pitanje koliko bi transparentnosti Iran trebao omogućiti kako bi rastjerao. sumnje da tajno razvija atomsko oružje te tajming i ritam ublažavanja sankcija koje su mu nametnute. Francuska predvodi u zahtjevima da Iran UN-u odobri neograničeni pristup svojim vojnim bazama, u kojima se navodno provode nuklearna istraživanja. Novi zakon to zabranjuje te isto tako nalaže da sve sankcije budu ukinute odmah čim sporazum stupi na snagu.

Zapad smatra da sankcije mogu biti ukinute samo postupno kako bi se nagradilo poštivanje različitih aspekata dogovora. Iranska državna televizija objavila je da zakon dopušta Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) inspekciju samo onih iranskih nuklearnih postrojenja koja su obuhvaćena postojećim Jamstvenim sporazumom s IAEA-om. “Ali zabranjuje inspekcije vojnih, sigurnosnih i nenuklearnih lokacija kao i pristup dokumentima i znanstvenicima.” Prijedlog zakona još mora odobriti Vijeće čuvara koje ima konačnu riječ u svim važnim državnim pitanjima. Zakon također predviđa da ministar vanjskih poslova, glavni iranski pregovarač, svakih šest mjeseci izvješćuje parlament o procesu provedbe sporazuma. “Vlada mora štititi iranska nuklearna prava i postignuća… Bilo kakav sporazum koji sklopi s velesilama mora odobriti parlament”, objavila je televizija.

No, kako prenosi službena agencija IRNA, glasnogovornik vlade Muhamed Bakir Nobaht rekao je da su odredbe zakona “neustavne” jer iranska obrambena i sigurnosna politika nisu u nadležnosti parlamenta. Iranski ministar vanjskih poslova Muhamed Džavad Zarif rekao je da postoje dobri izgledi da sporazum bude postignut do 30. lipnja ili nekoliko dana poslije, pod uvjetom da bude političke volje.Velika Britanija kazala je da Iran mora biti fleksibilniji te da velesile neće pristati na kompromise oko crvenih linija koje uključuju povećani pristup za IAEA-u kako bi se osigurao nadzor nad provedbom sporazuma.

Francuska želi snažniji nuklearni sporazum s Iranom koji mora uključivati čvrsti mehanizam za provjeru iranskog pridržavanja bilo kojeg dogovora, izjavio je u ponedjeljak francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius. Fabius je dao izjavu nakon sastanka s iranski ministrom vanjskih poslova Mohammadom Javadom Zarifom, koji je bio u Luxembourgu na razgovorima s europskim ministrima prije nego što pregovarači krenu u Beč ovoga tjedna na moguće završnu fazu pregovora o iranskom nuklearnom programu. Iran i šest svjetskih sila približavaju se roku 30. lipnja za sklapanje sveobuhvatnog sporazuma koji bi ograničio iranski nuklearni program na najmanje deset godina u zamjenu za ukidanje sankcija. “Francuska želi sporazum, ali snažan sporazum, a ne loš sporazum”, reka je Fabius u kratkoj izjavi za novinare nakon razgovora sa Zarifom. Takav sporazum bi uključivao vremensko ograničenje što se tiče iranskog nuklearnog istraživanja i sposobnosti proizvodnje kao i napredni režim za provjeru iranskog poštivanja sporazuma, a “u slučaju potrebe” i na vojnim lokacijama, kazao je. Također bi trebao uključivati automatsko vraćanje sankcija ako Iran prekrši svoje obveze, istaknuo je.”Sve to je važno kako za regionalnu sigurnost tako i za djelovanje protiv širenja nuklearnog naoružanja”, kazao je Fabius.

You may also like

0 comments