U Bapsku stižu nove skupine migranata

U oranice između srbijanskog mjesta Berkasovo i hrvatske Bapske iz sata u sat pristižu nove skupine izbjeglica i migranata, a u odnosu na ponedjeljak, u utorak je primjetna nazočnost srbijanskih policajaca, koji stoje po strani i promatraju dolazak izbjeglica na granicu

Hrvatski policajci, pripadnici interventnih postrojbi, nalaze se uz samu graničnu crtu, a od skupina izbjeglica i migranata dijeli ih željezna ograda kroz koju se ponajprije propuštaju ranjive skupine, poput invalida, starijih osoba te žena i djece, a tek potom i muškarci. Na izbjeglicama i migrantima vidljiv je umor i iscrpljenost zbog izrazito teških uvjeta u kojima se nalaze, a među njima je primjetno velik broj djece svih dobi, od dojenčadi do starije djece koja čekaju ulazak u Hrvatsku. Posvuda su ogromne količine odbačenog otpada i blata, preko kojega izbjeglice jednostavno rasprostiru pokrivače na kojima sjede ili leže i čekaju da im se odobri prolazak.

Pored ceste koja od Berkasova vodi do nekadašnjeg malograničnog prijelaza prema Bapskoj nalazi se nekoliko improviziranih šatorskih nadstrešnica ispunjenih izbjeglicama i migrantima, a posvuda se čuje plač uplakane djece. Primjetan je angažman velikog broja volontera srbijanskih i drugih humanitarnih organizacija, među kojima i srbijanskog Crvenog križa. “Trenutno je nešto manji priljev u odnosu na jučerašnji dan, ali je situacija i dalje teška”, rekla je Dušica Poletan iz Crvenog križa Šida, čiji djelatnici i volonteri izbjeglicama i migrantima dijele kabanice, odjeću, obuću i hranu. Po njezinim riječima, ostvarena je vrlo dobra suradnja s Hrvatskim Crvenim križem, posebice u spajanju razdvojenih obitelji. Kazala je i kako je u samo nekoliko sati podijeljeno oko tisuću paketa pomoći, što po njezinim riječima dovoljno govori o priljevu izbjeglica. “Prvenstvo u podjeli paketa pomoći imaju žene i djeca do 18 godina starosti, bebe, starije osobe i invalidi”, navela je.

Aleksandar Glišića iz srbijanskog Centra za zaštitu i pomoć tražitelja azila, koji je napravio i android aplikaciju sa svim informacijama koje su potrebne izbjeglicama i migrantima u Srbiji, kao trenutno najveći njihov problem navodi hladno vrijeme i kišu koja je padala posljednjih desetak dana. “Mislim da bi upravo hladnoća moglo biti presudni faktor kako bi se što prije okončala agonija ovih ljudi, prije nego politika i političke odluke”, ocijenio je taj aktivist.

Kako bi se zaštitili od hladoće i padalina, izbjeglice i migranti na raspolaganju imaju jedino kabanice i pokrivače koje im dijele volonteri humanitranih udruga. Duž ceste koja od Berkasova vodi prema mjestu prijelaza i koju izbjeglice i migranti u dužini od pet kilometara prelaze pješice, na dva mjesta humanitarne udruge omogućile su besplatni pristup internetu kojega izbjeglice i migranti, a gotovo svi imaju mobitele, koriste u velikom broju.

Na samom mjestu prijelaza nalazi se i velik broj novinarskih ekipa. Neki od srbijanskih novinara potvrđuju kako je tijekom dopodnevna graničnu crtu prešla skupina od oko tisuću osoba koje su, izgubivši strpljenje i ne želeći čekati da ih hrvatska policija propusti, jednostavno zaobišli policijskih punkt i ušli u Hrvatsku. “Nije došlo do nikakvog sukoba. Kada su policjaci vidjeli namjeru te skupine nezadovoljnih i promrzlih ljudi, jednostavno su ih pustili da prođu bez ikakvog pokušanja njihovog zaustavljanja”, rekao je jedan od srbijanskih novinara.

Neki pak navode kako postoje planovi srbijanskih vlasti o izmještanju sadašnjih šatora UHNCR-a, Crvenog križa i drugih udruga koji su podignuti duž pristupne ceste, kako bi se omogućio veći protok izbjeglica i migranata koji su doslovce zakrčili svu cestu. Stoga su i novinari, ukoliko se žele približiti samoj graničnoj crti, primorani probijati se kroz masu promrzlih ljudi, uvjerenih da ih na zapadu čeka bolji život od onoga koji upravo napuštaju.

You may also like