U Bahreinu našli najveće naftno polje od 1932. godine

I goleme zalihe nafte Arapskog poluotoka jednog dana će ipak biti potrošene. Kraljevstvo Bahreina je objavilo kako je pronašlo novo naftno polje, veće i bogatije nego što je ikad otkriveno u toj zemlji.
Nafta se u toj otočkoj kraljevini crpi još od 1932., ali tamošnji inženjeri tvrde kako pronađeno naftno polje u moru pred zapadnom obalom, „premašuje sve što su dosad imali”. Prognoze govore o golemim količinama nafte i isto tako značajnim količinama zemnog plina, objavio je Visoki komitet za prirodna bogatstva Bahreina. U kraljevstvu se slavi, jer su uvjereni kako će to osigurati konkurentnost i na koncu blagostanje te zemlje.

Bahrein je izuzetno ovisan od nafte i plina: oko 80% državnog prihoda se ostvaruje tim prirodnim bogatstvom i zato je i to kraljevstvo pogođeno što je u posljednjim godinama cijena nafte razmjerno niska. Ono nije član Organizacije zemalja izvoznika nafte (OPEC), makar je prošle godine potpisalo sporazum o suradnji sa tom organizacijom. To znači da i ono namjerava slijediti kvote kojima OPEC barem pokušava smanjiti ponudu i povećati cijenu.

Bahrein je bliski saveznik Saudijske Arabije sa kojim dijeli i naftno polje Abu Safah. Treba vjerovati da novo nalazište neće izazvati požudu velikog susjeda, jer Bahrain poslušno slijedi i političke zahtjeve poput blokade susjednog emirata Katara kojeg su potakli Ujedinjeni Arapski Emirati.

You may also like

0 comments