U Austriji i dalje vojna obveza

Beč – “Mladi muskarci moraju i dalje sluziti vojni rok u Austriji. Na referendumu je tako odlucila vecina od 60%, malo više od polovice od 6,3 milijuna gradjana sa biračkim pravom.

Time je ukupna izlaznost bila viča nego sto se ocekivalo. Austrijanci su odlucivali o ukidanju vojne obveze i njezinom preoblikovanju/restrikturiranju u profesionalnu vojsku.  Rezultat referenduma nije pravno obvezujući za Vladu. Unatoč tome socijaldemokratski premijer Werner Faymann odlucio je postovati volju Austrijanaca izrazenu na referendumu. Njegova socijaldemokratska partija zalaze za ukidanje vojnog roka. Potporu im je dala oporbena stranka Zelenih.

Koalicijski partner socijaldemokrata, demokrčćanska stranka ÖVP zalaze se za zadrzavanje obveznog vojnog roka, kao i desni FPÖ. BZÖ – desnopopulistička stranka preminulog Jörga Haidera pozvala je na bojkot referenduma.  Snaga vojske od 55.000 vojnika ostat će nepromijenjena. Do sada je svake godine unovačeno 22.000 vojnika na vojni rok od 6 mjeseci. O uvođenju profesionalne vojske se u alpskoj republici raspravlja već godinama.

U Njemackoj je vojna obveza 01.04.2011 privremeno stavljena izvan snage, no ne i ukinuta i u svakom se trenutku može ponovno stupiti na snagu.novno stupiti na snagu. Za služenje vojne obveze regrutiraju se samo dragovoljci. (Zeit online/prijevod:LaraThell)