U Alepu uglavnom prevladava mir uz sporadične napade

U subotu u podijeljenome Alepu uglavnom prevladava mir, trećega dana jednostranog primirja što ga je proglasila Rusija, no evakuacija ranjenih i dostava humanitarne pomoći još nisu obavljene, izvijestio je sirijski Opservatorij za ljudska prava. 

Otkad je Rusija u četvrtak najavila i realizirala ‘humanitarnu stanku’, nije bilo zračnih napada sirijskih i ruskih vojnih snaga na istočni Alep, stoji u priopćenju Opservatorija.

No pobunjenici u istočnome Alepu kažu da ne mogu prihvatiti primirje, uz objašnjenje da ono ni na koji način ne olakšava situaciju onima koji su odlučili ostati u istočnom dijelu grada. Kažu kako vjeruju da je prijedlog o primirju dio vladine politike čiji je cilj ‘očistiti’ grad od političkih oponenata.

Sirijska vojska i Rusija pozvale su stanovnike i pobunjenike istočnog Alepa da napuste grad označenim koridorima, jamčeći im sigurnost, no navodno je to dosad učinilo vrlo malo civila i pobunjenika.

Informacije su kontradiktorne.

“Nitko nije krenuo koridorom van grada. Malen broj ljudi koji je pokušao napustiti istočni Alep suočio se s pucnjavom i granatiranjem koridora, zbog čega nisu uspjeli izići”, rekao je jedan od pobunjeničkih vođa Zakaria Malahifži, dodavši da se granatiranje i sukobi nastavljaju kao i ranije u raznim dijelovima grada.

Sirijski državni mediji pišu da pobunjenici sprečavaju civile u nastojanju da napuste istočni Alep, a državna televizija u svom je programu prikazala vozila hitne pomoći i zelene autobuse parkirane na dogovorenim mjestima, koji čekaju civile i borce.

Opservatorij javlja da je tijekom razdoblja humanitarne stanke bilo sporadičnih sukoba i granatiranja s obiju strana.

(Hina)

You may also like

0 comments