U 2015. godini očekuje se pad emisije CO2

Količina emisije ugljičnog dioksida (CO2), jednog od štetnih plinova koji uzrokuju učinak staklenika, trebala bi ove godine pasti, prvi puta tijekom razdoblja globalnog gospodarskog rasta, doznaje se u ponedjeljak iz studije objavljene u časopisu Nature Climat Change.

Prema toj studiji, emisije CO2 kao produkt izgaranja fosilnih goriva, u 2014. su se stabilizirale, a u 2015. bi trebale lagano pasti, za otprilike 0,6 posto. Tijekom istog razdoblja, svjetsko gospodarstvo zabilježilo je rast od 3,4 posto u 2014., a procjene su da će ove godine taj rast iznositi 3,1 posto. Emisije stakleničkih plinova bilježile su pad i prijašnjih godina, ali je to bilo u razdobljima ekonomskih kriza, posebice 2009. nakon svjetske financijske krize.

Pad emisije CO2 u 2015. uglavnom se pripisuje smanjenju korištenja ugljena kao energenta u Kini, zemlji koja je najveći zagađivač na svijetu po količini emisije stakleničkih plinova. Autori studije, međutim, ne očekuju dugoročno veliki napredak. “Energetske potrebe ekonomija koje rastu uglavnom počivaju na ugljenu, dok je smanjenje emisija štetnih plinova u razvijenim zemljama, u najboljem slučaju, i dalje skromno”, kazala je Corinne Le Quere sa sveučilišta East Anglia.

You may also like