U 14.30 počinje sastanak Mosta i SDP-a, traje sastanak Nacionalnog vijeća

Nakon što je HDZ-ova Domoljubna koalicija u subotu navečer odbila prejedlog Mosta nezavisnih lista i napustila pregovore, u središnjici Mosta u Smičiklasovoj u nedjelju nešto iza 11 sati počeo je sastanak Nacionalnog vijeća na kojem bi trebali razmotriti novonastalu situaciju te strategiju za nastavak pregovora sa SDP-om, koji bi trebali početi oko 15 sati.

Većina članova Vijeća i saborskih zastupnika Mosta pristigla je već prije 11 sati, dok je lider Mosta Božo Petrov u pratnji omiškog gradonačelnika Ivana Kovačića, glasnogovornika Nikole Grmoje te Mire Bulja došao je s 20-tak minuta zaklašnjenja, a na pitanja novinara nije htio odgovarati. Neke njegove stranačke kolege pak nisu krile zadovoljstvo mogućnošću da Petrov bude novi premijer.
Ružica Ambrušec tako je kazala kako bi voljela da Petrov prihvati biti premijer, no hoće li se on toga zaista i prihvatiti, mostovci nisu htjeli reći.  “Mi smo njega uvijek podržavali. To je jedan čestiti čovjek, novo lice hrvatske politike, on kao figura označava sam po sebi promjene. Jednostavno trebamo sačekat da on to kaže”, odgovarao je Ivan Lovrinović na pitanje kada će se znati odluka o tome hoće li Petrov zaista biti premijer.

Novinarima je kazao i kako će Nacionalno vijeće razmotriti novonastalu situaciju. “Očekuju nas dalji razgovori pa moramo dogovoriti što dalje. Sada stvari idu preciznije i detaljnije”, rekao je Lovrinović. Na pitanje jesu li s koalicijom koja je do sada bila na vlasti moguće promjene, Lovrinović je rekao kako se bez promjena neće nikamo, s kim god da su. “To je naš ključni uvjet i mi smo zato svi došli u politiku i osnovali Most. Nama riječ promjena neće biti nešto što je izlizano”, rekao je. Ne vidi, kaže, razloga da koalicija Mosta i SDP-a ne bi mogla funkcionirati ako postoji dobra volja, čestitost i iskrenost. No na pitanje hoće li se do kraja današnjeg dana znati premijer uzvratio je kako ne zna. Predstavnici SDP-ove kolacije Hrvatska raste, trebala bi stići u Most oko 15 sati i priključiti se predstavnicima Mosta.

Domoljubna koalicija u subotu je odbacila Mostov prijedlog sporazuma o tripartitnoj vladi,  čiji bi predsjednik bio nestranačka osoba ili netko iz Mosta, i napustila pregovore s Mostom nezavisnih lista i SDP-om o formiranju vlasti.  Čelnici Mosta i koalicije Hrvatska raste Božo Petrov i Zoran Milanović, koji su ostali na sastanku, očekuju da će do utorka, kada su nove konzultacije kod predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović, imati kandidata za mandatara. No sinoć se, kazao je Petrov nakon tog sastanka, o imenu nije razgovaralo. Milanović je rekao kako on više neće biti premijer, te podsjetio da već ranije Petrova predložio za mandatara jer ima “određeni legitimitet” što je važno za mjesto premijera.  Petrov je, na novinarski upit, odgovorio da je Domoljubna koalicija potpuno ispala iz kombinacije. “Naši uvjeti su bili vrlo jasni. Jučer smo postavili takav okvir i znalo se kako onaj tko ne potpiše izjave da s tom stranom završavamo razgovore. I to je to”, kazao je.

You may also like

0 comments