Twitter želi prodati prije kraja mjeseca

Društvena mreža Twitter poručila je potencijalnim kupcima da pokušava zaključiti pregovore o svojoj prodaji do objave poslovnih rezultata za treće tromjesečje, planirane za 27. listopada, navode osobe upoznate s tim slučajem, kako bi se što prije dioničarima i zaposlenicima razjasnila budućnost te kompanije.

To vremensko razdoblje za prodaju iznimno je ambiciozno u kontekstu vremenskog trajanja većine spajanja i akvizicija, s obzirom da su u Twitteru počeli razmišljati o svojoj prodaji tek prošlog mjeseca. To je najjasniji znak da izvršni direktor Jack Dorsey želi što prije dioničarima i zaposlenicima razjasniti budućnost kompanije.

Obvezujuće ponude o kupnji trebale bi pristići u sljedeća dva tjedna, a Twitter je već smanjio područje potencijalnih preuzimatelja, kazali su ovaj tjedan izvori. U utrci za preuzimanje Twittera zasad je tvrtka Salesforce.com, dok Alphabet, matična kompanija Googlea te Walt Disney razmišljaju o ponudi, dodali su izvori.

Nije izvjesno da će taj proces rezultirati prodajom, upozorili su izvori koji su željeni ostati anonimni. Twitter i Salesforce odbili su to komentirati. Disney i Google nisu odgovorili na zahtjeve za komentar.

Uz Salesforce.com, Twitter bi mogao okrenuti fokus na komunikaciju službi za korisnike i koristiti svoju bazu tweetova za poslovnu inteligenciju. Google će vjerojatno biti najviše zainteresiran za društvenu i informativnu dimenziju Twittera. Disney, s druge strane, možda želi na taj način proširiti doseg svojih sportskih i zabavnih programa.

Twitter se bori kako bi generirao rast prihoda i dobiti unatoč tome što ima prosječno oko 313 milijuna aktivnih korisnika mjesečno i sve je više prisutan kao izvor vijesti.

Također nije uspio održati korak s konkurentima, poglavito s Instagramom i Snapchatom. Obje te društvene mreže mogu se pohvaliti s više korisnika nego Twitter po svim pokazateljima, iako su puno mlađi, pa su i oglašivači u skladu s time počeli prebacivat svoje oglase.

Twitter je izlistan na burzi u studenom 2013. godine uz cijenu od 26 dolara po dionici. Cijene dionica porasle su iznad 74 dolara samo mjesec dana nakon prve inicijalne ponude dionica, ali se otad nalaze u stalnoj silaznoj putanji.

You may also like

0 comments