Home Energetika Tvrtka LNG Hrvatska krenula u nabavu za proširenje kapaciteta

Tvrtka LNG Hrvatska krenula u nabavu za proširenje kapaciteta

by Energypress.net

Natječaj do 8. kolovoza

LNG Hrvatska, kao investitor i nositelj projekta povećanja kapaciteta Terminala za ukapljivanje prirodnog plina (UPP), pokrenuo je postupak javne nabave za usluge preinake FSRU broda LNG Croatia za potrebe povećanja kapaciteta tog terminala, a rok za podnošenje ponuda je 8. kolovoza.

Taj državni operater LNG terminala na otoku Krku izvijestio je da je raspisao natječaj za dva ugovora vezana za proširenje kapaciteta plutajuće jedinice za prihvat, skladištenje i uplinjavanje (FSRU) putem koje se uvozi UPP na otoku Krk. Ukupno su vrijedna 17 milijuna eura bez poreza. Prvi ugovor odnosi se na usluge koje uključuju instalaciju, implementaciju i puštanje u rad novog modula i opreme na FSRU i vrijedan je oko 15 milijuna eura, a drugi je ugovor vrijedan oko 2 milijuna eura, a uključuje nabavu i ugradnju elektroenergetske opreme za integraciju FSRU-a s modulom i pratećim kapacitetom.

Podsjetimo, LNG terminal u Omišlju će nakon proširenja imati kapacitet 6,1 milijardu prostornih metara plina godišnje, gotovo dvostruko više nego sada i to putem ugradnje novog modula koji izrađuje norveška tvrtka Wartsila. Novi modul trebao bi biti instaliran u ljeto 2025. godine.

Početkom lipnja, za posjeta LNG Terminalu premijer Andrej Plenković iznio je podatak kako Hrvatska godišnje potroši, kada je riječ i o kućanstvima i o gospodarstvu i kada bi sve radilo maksimalno, oko 2,8 milijarde kubika plina, što znači da će s proširenjem kapaciteta postojati ogroman prostor da se plin koji dolazi na Krk plasira drugim zemljama – Mađarskoj, Sloveniji, Austriji, Bavarskoj ili pak u budućnosti preko južne plinske interkonekcije prema BiH. Naveo je i kako smo, da bi se to moglo napraviti na odgovarajući način, iskoristili i sredstva iz tzv. instrumenta RePower EU te ulažemo 533 milijuna eura ulažemo u povećanje kapaciteta naših plinovoda.

Inače, FSRU terminal na Krku nedavno je (24. lipnja) primio svoj 94. LNG teret od svog pokretanja u siječnju 2021.

Related Posts