Tužiteljstvo traži maksimalnu kaznu za Bosnića

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine zatražilo je u srijedu od sudskog vijeća Suda BiH da neformalnom vođi zajednice radikalnih islamista-selefija u toj zemlji Huseinu Bilalu Bosniću izrekne kaznu od dvadeset godina zatvora zbog poticanja mladića iz BiH na pridruživanje teroroističkoj organizaciji Islamska država (IS).

Ovakav prijedlog tužitelj Dubravko Čampara izno je u završnoj riječi na suđenju Bosniću uz ocjenu kako je tijekom dokaznog postupka nedvojbeno potvrđeno da je Bosnić odgovoran za odlazak građana BiH u Irak i Siriju. Obrana je pak zatražila oslobađajuću presudu a sam Bosnić je ustvrdio kako je on djelovao samo kao tumač vjere i kako ni na koji način nije poticao bilo koga na sudjelovanje u borbama. “Nikada nikoga nisam nagovarao da ide u Siriju, niti sam koga financirao na tom putu. Ono što sam radio je bilo tumačenje vjere“, rekao je Bosnić.

Dvadeset godna maksimalna je zatvorska kazna zapriječena izmjenama Kaznenog zakona BiH čiji je cilj sankcionirati osobe koje potiču, organiziraju ili odlaze na ratišta u inozemstvu. Prema navodima tužitelja Čampare, u redovima terorističkih postrojbi IS-a borila su se ili se još uvijek bore 94 državljana BiH. Na iračkom ili sirijskom ratištu poginulo ih je 26 dok su se 54 vratili su se u BiH, podaci su Tužiteljstva BiH.

Bosnić koji je do uhićenja bio imam u mjestu Bužim u sjeverozapadnoj Bosni u pritvoru je od rujna 2014. godine kada je priveden u sklopu operacije “Damask” usmjerene na razbijanje mreže koja je regrutirala borce za IS te slične terorističke organizacije poput Fronte al-Nusra. Izricanje prvostupanjske presude najavljeno je za 4. studenog.

You may also like