Tužba protiv Roberta Boscha zbog suradnje sa VW-om u skandalu

Njemački dobavljač automobilskih dijelova Robert Bosch optužen je u SAD-u da je surađivao s automobilskim divom Volkswagenom u prikrivanju podataka o emisiji štetnih plinova iz najmanje 11 milijuna dizelskih automobila u zemljama širom svijeta.

Tužbu je, u ponedjeljak navečer, okružnom sudu u Detroitu podnio vlasnik dizelskog automobila, a glasi na Boscha, inače najvećeg dobavljača autodijelova u svijetu te na Volkswagen, na njegova bivšeg izvršnog direktora Martina Winterkorna i šefa VW-ove američke podružnice Michaela Horna.

Volkswagen povlači 2,4 milijuna vozila s tržišta zbog ispušnih plinova “Tuženik Bosch omogućio je realizaciju Volkswagenova plana o prijevari, pomagao je i poticao, kreirajući softver koji se koristi u Volkswagenovom uređaju o prikrivanju podataka o emisijama”, stoji u tužbi.

Optuženima se stavlja na teret obmanjivanje potrošača i kršenje zakona koji reguliraju odgovornost za posljedice nezakonitog udruživanja. “Boschovo obrazloženje da nisu znali što se događa, kada je u pitanju njihova svjesna zarada na Volkswagenovim kaznenim djelima, ne oslobađa Bosch prekršajne odgovornosti prema američkim zakonima”, stoji u tužbi, ispisanoj na 56 stranica. Kako se navodi, “Bosch je još 2007. upozorio Volkswagen da će korištenje njegovog softvera u vozilima na cesti predstavljati kazneno djelo. Unatoč tome, nastavili su idućih sedam godina prodavati, odnosno licencirati 11 milijuna uređaja Volkswagenu”.

Glasnogovornica Boschove američke podružnice Boscha nije željela odmah komentirati tužbu. Prethodno su u Boschu odbili komentirati i podatak o istrazi. Njemačka je kompanija suočena sa sličnim zajedničkim tužbama i u Atlanti, Chicagu, Cincinnatiju, Alabami i Alexandriji. Pozivajući se na neimenovane izvore, Reuters je prošlog mjeseca izvijestio da američki tužitelji u suradnji s ministarstvom pravosuđa istražuju jesu li u Boschu bili upoznati s višegodišnjim nastojanjima VW-a da zaobiđe testiranje štetnih emisija odnosno jesu li u njima možda čak i sudjelovali.

Bosch je proizveo ključne komponente dizelskog motora koji se koristi u šest VW-ovih i u jednom Audijevom modelu za koji je njemački proizvođač automobila priznao da je lažirao podatke o emisijama štetnih plinova.

You may also like

0 comments