Tuta nepravomoćno osuđen na 3.5 godina

Ratni zapovjednik tzv. Kažnjeničke bojne HVO-a Mladen Naletilić Tuta u četvrtak je u Zagrebu nepravomoćno osuđen na 3,5 godine zatvora zbog poticanja na ubojstvo Damira Brekala 1995. u Širokom Brijegu, dok je oslobođen optužbe da je 1993. u Ljubuškom poticao i na ubojstvo Roberta Nosića. Postane li presuda zagrebačkog Županijskog suda pravomoćna, Naletiliću će u kaznu biti uračunate nešto više od dvije godine provedene u pritvoru od veljače 1997. do listopada 1999. godine.

No, njegov odvjetnik najavio je da će se Vrhovnom sudu žaliti na osuđujući dio presude, a očekuje da će se na oslobađajući dio presude žaliti tužiteljstvo. Naletilić je uhićen još 1997., gotovo tri godine prije predaje Haškom sudu na kojem je bio osuđen pa pušten iz zatvora u veljači 2013. nakon izdržane dvije trećine 20-godišnje kazne. Predsjednik sudskog vijeća zagrebačkog Županijskog suda Ivan Turudić rekao je, obrazlažući presudu, da svaki postupak koji traje 20 godina nije dobar. “Vi niste svojim postupanjem ni na koji način doprinjeli da to traje toliko dugo, bili ste objektivno spriječeni, jedno vrijeme boravkom u Haagu, kazao je Turuduić.

Tužiteljstvo ga tereti da je s 50-ak pripadnika Kažnjeničke bojne u studenom 1993. upao u policijsku postaju u Ljubuškom, razoružao stražare i načelnika postaje kako bi Nosića, kojega je smatrao odgovornim za smrt jednog pripadnika Kažnjeničke bojne, odveo u Mostar. Pripadnik hercegovačkog HOS-a Nosić se kasnije vodio kao nestala osoba, iako je po medijskim napisima ubijen nedugo nakon otmice.

U optužnici se Naletilića tereti i za zlostavljanje Brekala u Duhanskoj stanici u Širokom Brijegu 1995. Brekalo, koji je prije stupanja u HVO bio poznat pod imenom Amir, u međuvremenu je također zbog ratnog zločina bio zatvoren u Zenici. Na Haškom sudu Naletilić je kažnjen zbog zločina protiv čovječnosti, kršenja ratnog prava i običaja te teških povreda Ženevskih konvencija protiv Bošnjaka na području Mostara i Jablanice tijekom hrvatsko-bošnjačkog sukoba 1993. i 1994.

You may also like