Tusk primio na znanje rezultate nizozemskog referenduma

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk u četvrtak je “primio na znanje ‘ne'” nizozemskih birača izrečen Sporazumu o pridruživanju Ukrajine i Europske unije i čeka zaključke premijera Marka Ruttea i njegove vlade.

“Primio sam na znanje rezultat referenduma u Nizozemskoj. Nastavit ću kontakte s premijerom Markom Rutteom o toj temi jer treba čuti koje zaključke koje će on i njegova vlada izvući iz tog referenduma i koje su njihove namjere”, naveo je Tusk u kratkom priopćenju.

Dvije trećine nizozemskih birača je u srijedu odbacilo Sporazum o pridruživanju između Ukrajine i Europske unije, a nizozemska vlada je navela da će trebati tjedni da odluči kako reagirati. Odaziv je bio samo malo iznad 30 posto koliko je potrebno da bi referendum, koji nije pravno obvezujući, bio pravovaljan. Donald Tusk je naglasio da će se taj sporazum, koji je ratificiralo 27 drugih država članica, privremeno nastaviti primjenjivati.

Sveobuhvatni politički, trgovinski i obrambeni sporazum o pridruženom članstvu EU-Ukrajina privremeno se primjenjuje od siječnja, no moraju ga ratificirati sve države članice EU-a u cijelosti kako bi imao punu pravnu snagu. Nizozemska je jedina država članica koja to još nije učinila.

You may also like