Tusk pozvao migrante da prestanu dolaziti u Europu

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk rekao je u četvrtak ilegalnim ekonomskim migrantima da ne riskiraju život ili novac kako bi došli u Europu “zbog ničega” kao i da jednostrane akcije država Europske unije u rješavanju migrantske krize moraju prestati, javile su agencije.

Konačni cilj je ukloniti ilegalni tranzit migranata preko mora iz Turske u Grčku, rekao je Tusk nakon susreta s turskim premijerom Ahmetom Davutogluom u Ankari i grčkim premijerom Alexisom Tsiprasom u Ateni, mada kako je rekao nisu dogovorene konkretne brojke s Turcima, navodi Reuters. “Suglasni smo da je priljev izbjeglica i dalje prevelik i da su nužne druge mjere”, rekao je Tusk pred novinarima nakon sastanka s Davutogluom, piše France Presse.

Četiri dana prije susreta na vrhu EU-Turska koji će biti posvećen tom pitanju, europski dužnosnik je pohvalio napore koje su Turci dosad uložili kako bi zaustavili polaske sa svoje obale u susjednu Grčku, napose jačanjem pomorskih ophodnja i viznog režima i nije im htio davati nikakve preporuke. “Na Turskoj je da odluči kako će najbolje smanjiti taj priljev”, dodao je Tusk. Ipak je preporučio uspostavu “brzog i sveobuhvatnog mehanizma za vraćanje neregularnih migranata koji stižu iz Grčke (…) Tako bi se uspješno razbio sustav koji su uspostavili krijumčari”, ocijenio je.

Turska je u srijedu obznanila da je spremna s 14 zemalja potpisati ugovor o ponovnom prihvaćanju ilegalnih migranata na svome tlu. U studenom 2015. potpisala je s EU-om ugovor po kojemu se Ankara obvezuje da će usporiti priljev migranata koji odlaze s njezina teritorija, u zamjenu za pomoć od 3 milijarde eura i ubrzavanje postupka pridruživanja EU-u.

No taj ugovor zasad nije dao očekivane rezultate, što je potaknulo nezadovoljstvo Europljana koji zamjeraju Turskoj, koja je sama primila 2,7 milijuna sirijskih izbjeglica, što ne poštuje pravila. “Ni Turska ni Europa nisu odgovorne za sirijsku krizu. No Turska i EU osjećaju njezine posljedice”, požalio se u četvrtak Davutoglu. Premijer je opetovao da je njegova zemlja odlučna “učiniti sve potrebno” za borbu s ilegalnom migracijom.

You may also like