Tusk: Orban glasovao za migrantske kvote u veljači

Predsjednik Eruopskog vijeća potvrdio je da je mađarski premijer Viktor Orban u veljači glasao za migrantske kvote u Europskoj uniji, objavila je oporbena Demokratska koalicija (DK) u utorak na dan kada je mađarska vlada najavila dopunu ustava kojom će se naseljavanje migranata zabraniti.

Izvršni direktor DK-a Csaba Molnar zamolio je predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska informaciju o tome kako je premijer Orban glasao u veljači. U odgovoru je Tusk potvrdio da je Orban doista glasao za rezoluciju o relokaciji migranata, rekao je na konferenciji za novinare glasnogovornik DK-a Zsolt Greczy.

Tusk je naglasio da su svi premijeri i šefovi država zemalja članica EU jednoglasno prihvatili rezoluciju. Unatoč tomu što se u nedjelju na referendum odazvalo samo 40 umjesto 50 posto birača potrebnih da bi referendum bio valjan, premijer Orban smatra da je izjašnjavanje postiglo svoj cilj jer je više od 98 posto izašlih birača odbacilo migrantske kvote.

Premijer sada duguje Mađarskoj objašnjenje zbog čega je organizirao referendum protiv migrantskih kvota za koje je i sam glasao, rekao je političar iz oporbenog DK-a. Orban je najavio izmjenu ustava amandmanom kojim bi se zabranio prisilno naseljavanje migranata prema diktatu Europske unije. Taj amandman mogao bi biti donesen u studenome, prenosi agencija Reuters pozivajući se na vladajuću stranku Fidesz.

Orban je naajvio da će paralmentu 10. listopada podnijeti tekst u kojem stoji da će se “grupno naseljavanje zabraniti”.

You may also like

0 comments