Tusk i May će smanjiti napetosti nakon Brexita

Britanska premijerka Theresa May i predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk u četvrtak su dogovorili smanjivanje napetosti u nadolazećim pregovorima o Brexitu, pogotovo po pitanju Gibraltara.

Budućnost te britanske enklave na jugu Španjolske postala je prva velika kontroverzna točka u pregovorima o Brexitu nakon što je u nacrtu zajedničkog stajališta EU-a određeno da nakon što Velika Britanija napusti Uniju trgovinski dogovori između nje i Bruxellesa na području Gibraltara neće vrijediti bez sporazuma između Londona i Madrida. EU je prošlog petka ponudio Španjolskoj pravo veta na buduće odnose Gibraltara s Unijom, davši time Madridu velike ovlasti nad tom enklavom. Španjolska je Gibraltar Britancima predala 1713., ali već dugo traži da joj se vrati.

Tusk i May su se u četvrtak sastali prvi puta otkad je 29. ožujka započeo proces izlaska. Britanska premijerka je izrazila kako se London raduje početku službenih pregovora kad članice EU-a usuglase svoje smjernice. “Premijerka je naglasila i kako se stajalište Britanije o Gibraltaru nije promijenilo. Britanija će tražiti najbolje moguće rješenje za Gibraltar u sklopu izlaska iz EU-a, te neće biti pregovora o njegovom suverenitetu bez suglasnosti njegovog naroda”, priopćio je ured premijerke.

Stanovnici Gibraltara su na referendumu 2002. odbacili ideju da Britanija dijeli suverenitet nad njim sa Španjolskom, no na prošlogodišnjem referendumu u lipnju su velikom većinom glasali za ostanak u EU-u.

Jedan dužnosnik EU-a otkrio je kako su Tusk i May imali “dobar i prijateljski” razgovor u Downing Streetu koji je trajao gotovo dva sata. “Usuglasili su se da će ostati u regularnom kontaktu tijekom procesa izlaska kako bi održali konstruktivni pristup i smanjivali napetosti koje bi mogli izbiti, pogotovo kad pregovori u nekim pitanjima poput Gibraltara neizbježno postanu teški”, rekao je dužnosnik pod uvjetom anonimnosti.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i irski premijer Enda Kenny su se u četvrtak u Berlinu založili da se u sklopu pregovora oko izlaska Velike Britanije iz Europske unije posebna pozornost obrati na pitanje mira u Sjevernoj Irskoj. “Radi se o pitanju mira i sigurnosti. To su za Sjevernu Irsku zaista pitanje rata i mira”, rekla je Merkel uoči susreta s Kennyjem. Ona je EU partneru Irskoj obećala punu podršku u “ostvarivanju interesa” tijekom pregovora o Brexitu.

I Kenny se založio za to da pregovori o Brexitu ne utječu na mir u Sjevernoj Irskoj na temelju dogovora katolika i protestanata iz 1998. “Ništa ne smije ugroziti mirovni proces i stabilnost u Sjevernoj Irskoj”, rekao je Kenny u Berlinu. On je istodobno upozorio na to da su stabilnost i mir u Sjevernoj Irskoj “krhki”.

On je u svezi s činjenicom da će granica između Sjeverne Irske i Irske nakon Brexita postati i vanjska granica Europske unije izrazio nadu da se neće raditi o “tvrdoj granici”. Pitanje ove granice smatra se jednim od najosjetljivijih pitanja budućih pregovora o Brexitu.

Merkel je tom prilikom pohvalila i gospodarski učinak Irske i “veličanstvene stope gospodarskog rasta”. Kenny je izrazio nadu da Brexit neće utjecati na pozitivan gospodarski trend. “Mi smo naporno radili na oporavku gospodarstva nakon financijske krize i ne smijemo dopustiti da se trend promijeni i da se vratimo na stare vrijednosti”, rekao je Kenny napominjući kako je Irska posebice pogođena Brexitom zbog prisnih gospodarskih veza s Velikom Britanijom.

You may also like