Home Europska unija Tusk: Grčka se ne smije izolirati

Tusk: Grčka se ne smije izolirati

by Agencije

Isključivanje Grčke iz slobodne schengenske zone zbog migrantske krize neće riješiti probleme, rekao je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk u utorak u Ateni.

Nekoliko srednjoeuropskih članica EU-a optužilo je Grčku da ništa ne čini kako bi zaustavila priljev migranata koji zatim dolaze u druge dijelove Europe i pozvalo je na učinkovitu zaštitu granica najjužnije balkanske zemlje. “Isključivanje Grčke iz Schengena ne rješava ni jedan od naših problema. Neće zaustaviti rat u Siriji. Neće smanjiti privlačnost Europe za migrante”, rekao je Tusk novinarima nakon sastanka s grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom. “Prema Tuskovim riječima, migrantska kriza “preispituje granice našeg saveza”.

On je na putovanju europskim gradovima uoči summita čelnika EU-a ovaj tjedan, u pokušaju da postigne potporu za jedinstvo EU-a dok se jaz unutar bloka širi zbog migrantske krize te dok Velika Britanija traži kontroverzne reforme prije referenduma o članstvu. Cipras je rekao da u EU nikad prije bilo toliko izazova i poziva na jedinstvo.

Postoji nada da će se na summitu ovaj tjedan postići dogovor s Velikom Britanijom. U međuvremenu očekuje se da se rasprava o migrantskoj krizi fokusira na primjenu ranije već dogovorenih koraka, uključujući i napor da se kontrolira migrantski priljev preko grčke prema sjeveru Europe. Čelnici očekuju da se pozove na “zaustavljanje nekontroliranog prolaska” koji migrantima i tražiteljima azila omogućuje putovanje prema zapadnom Balkanu i zemljama poput Njemačke, kako se navodi u nacrtu izjave koje je dobio na uvid dpa.

Related Posts