Tusk: Britanija bi trebala što prije početi proceduru Brexita

Velika Britanija bi trebala početi pregovore o napuštanju Europske unije što je prije moguće, izjavio je u četvrtak predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk dajući svojom izjavom dodatnu težinu pozivima premijerki Theresi May da pokrene službenu proceduru izlaska iz EU-a.

Tusk se sastao s May u Londonu po prvi put oči u oči nakon što su se Britanci izjasnili za izlazak iz Unije na referendumu u lipnju. Rezultati referenduma nagnali su Mayinog prethodnika Davida Camerona da podnese ostavku.

Tusk i May trebali bi razmotiriti koji bi se koraci mogli poduzeti u idućih nekoliko mjeseci.

May je izjavila da Britanija neće ove godine pokrenuti Članak 50 Lisabonskog ugovora, kojim službeno počinje postupak izlaska, kako bi dala vremena svojoj vladi da usvoji pregovaračko stajalište za složene pregovore koji će oblikovati budućnost zemlje. “Naš je cilj uspostaviti što je moguće tješnje odnose između EU-a i Ujedinjenog Kraljevstva. Lopta je u britanskom dvorištu. U najboljem interesu sviju je da pregovori počnu (što je prije moguće)”, napisao je Tusk na Twitteru.

Glasnogovornica britanske premijerke rekla je u srijedu da May i Tusk neće razgovarati samo o Brexitu nego i o pitanjima koja će se naći na dnevnom redu sastanka čelnika EU-a u listopadu, ukazujući na to da Britanija i dalje planira imati ulogu u Uniji.

You may also like

0 comments