Home Hrvatska Turudić objavio, ipak će o svemu odlučivati Vrhovni sud

Turudić objavio, ipak će o svemu odlučivati Vrhovni sud

by admin

Sudac Ivan Turudić, koji je ponovno trebao suditi u slučajevima Hypo i Ina-Mol, u utorak je objavio da će o zahtjevu obrane bivšega premijera Ive Sanadera, koja je zatražila Turudićevo izuzeće, ipak odlučivati Vrhovni sud.

Sanaderovi odvjetnici Čedo Prodanović i Jadranka Sloković izvijestili su kako je sudac Ivan Turudić prihvatio njihov raniji prijedlog te da će o zahtjevu za izuzećem odlučivati viši sud. Vrhovni sud će, pojasnili su, odlučivati o izuzeću Turdića kao predsjednika sudskog vijeća, ali i predsjednika Županijskog suda.

Glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić kazao je nakon pripremnog ročišta u ponedjeljak, da “obrana u svom prijedlogu ide i na izuzeće predsjednika suda i predsjednika sudskog vijeća, kao osobe koja ujedno obavlja funkciju predsjednika suda, a istovremeno predsjeda i sudskim vijećem koje odlučuje u konkretnom predmetu”. “Načelno gledajući o izuzeću suca uvijek odlučuje predsjednik višeg suda, u ovom slučaju predsjednik Vrhovnog suda. Obzirom na činjenicu da se ovdje traži i izuzeće svih ostalih sudaca dovodimo se u situaciju da na cijelom zagrebačkom Županijskom sudu ne bi imao tko odlučivati kao eventualni zamjenik odnosno osoba koja bi mogla umjesto predsjednika suda odlučivati o prijedlogu”, istaknuo je jučer Devčić.

Na pitanje je li riječ o proceduralnom presedanu glasnogovornik Županijskog suda također je rekao da “situacija nije jednostavna” te kako se prijedlog Sanaderove obrane, obrazložen na 11 strana, poziva na niz odluka Europskog suda za ljudska prava.

Ravnateljica Uskoka, Tamara Laptoš, koja je tijekom prvog suđenja Sanaderu zastupala optužbu, kazala je u ponedjeljak da je izuzeće suca Turudića obrana tražila s obzirom da je “Ustavni sud u svojoj odluci ukazao da bi trebalo razmotriti mogućnost da se vodi postupak pred novim vijećem”, ali i “zbog nekih razloga zbog kojih oni imaju sumnje” da bi sudac Turudić bio pristran u ovom predmetu.

Sanaderova obrana istaknula je da njihov zahtjev ne znači da Sanaderu ne bi mogao suditi niti jedan zagrebački županijski sudac, nego da nitko od njih ne bi smio odlučivati tek o zahtjevu za Turudićevim izuzećem. Sanaderova obrana još je nakon zakazivanja pripremnog ročišta krajem srpnja upozorila da je Ustavni sud u obrazloženju rušenja Sanaderove presude zbog ratnog profiterstva u ‘slučaju Hypo’ te primanja mita od mađarskog MOL-a, preporučio da bi se ponovljeni postupak trebao provesti pred novim sudskim vijećem.

Unatoč takvom stavu sudac Turudić je odmah nakon odluke Ustavnog suda u medijima izjavio kako “nema razloga da ponovno ne sudi Sanaderu”. Sanaderovi odvjetnici stoga su najavili da će, zbog sumnje u sučevu pristranost, zatražiti Turudićevo izuzeće. Isticali su i da je za rujan, kada su prema objavljenom rasporedu predviđena ročišta u ponovljenom Sanaderovom suđenju, već zakazana suđenja u slučaju Planinska, u kojem je Sanader također optužen zbog korupcije.

Related Posts