Tursko ciparski prijepor oko bušenja plina

Sastanak MVP-a
Članice Europske unije sukobile su se u ponedjeljak na pitanju treba li početi pregovore o članstvu s Albanijom i Sjevernom Makedonijom, dok je Cipar prijetio vetom na buduća proširenja ako EU oštrijim stavom ne zaustavi turska bušenja u vodama ciparskog isključivog gospodarskog pojasa.

Sastanak se zakomplicirao jer je Cipar zaprijetio da će blokirati cijeli tekst o izgledima za pristupanje novih članica Europskoj uniji, a u toj su skupini još Kosovo, Srbija, Crna Gora te Bosna i Hercegovina. Ciapr traži da EU zauzme oštrije stajalište prema Turskoj koju optužuje da buši naftu u istočnom Mediteranu čime, kako smatra službena Nikozija, krši ciparski isključivi gospodarski pojas (EEZ). Cipar i Grčka mogli bi tražiti sankcije Unije protiv Turske, no čini se da europskom bloku to sada nije prioritetno pitanje.

Ministri za Europsku uniju na sastanku u utorak, ali i premijeri koji će se sastati u Bruxellesu u četvrtak i petak ipak će objaviti upozorenje Ankari. Prema sadašnjem nacrtu ministarske izjave upozoravaju Tursku da se svojim postupcima “nastavlja udaljavati od Europske unije” i pozivaju je da prekine “protuzakonita” bušenja.

Turska tvrdi da buši plin u pojasu koji je u njezinu ozemlju.

Diplomati su kazali da Cipar traži oštriju prijetnju ako Ankara ne posluša te bi EU mogao službeno prekinuti razgovore o carinskoj uniji s Turskom s kojom treba sklopiti sporazum o ukidanju viza za turske državljane koji putuju EU , kao i to da bi mogla prekinuti financiranje Turske, inače ključne članice NATO-a.

EU je službeno prekinuo pregovore o članstvu s Turskom počete još 2005., nezadovoljan represijom koju provodi predsjednik Recep Tayip Erdogan nakon neuspjela državnog udara 2016. Odnosi između Turske i EU su napeti no EU snažno ovisi o spremnosti Turske da joj bude partner u sigurnosnoj politici, napose da nastavi zadržavati migrantski val koji preko Turske stiže s istoka.

You may also like

0 comments