Turski tok i Snaga Sibira ubrzavaju gradnju

Ruski magistralni plinovodi, koji su u visokoj fazi gradnje, odlično napreduju.
Plinovod Snaga Sibira, koji će Rusiji omogućiti izvoz plina u Kinu, dovršen je 95,5 posto, objavio je Gazprom u petak. Zavareno je i položeno 2.064 km plinovoda koji vodi od Jakutije do ruske granice s Kinom, kao i 90% dionice ispod rijeke Amur, dok se gradnja kompresorske stanice Atamanskaja nastavlja, objavio je Gazprom.

Također, tvrtka je objavila da je 95% dovršeno polaganje offshore dionice plinovoda Turski tok, kojim će ruski plin doći do Turske. Do sada je položeno 1.775 km tog plinovoda duž dvije cijevi prema gradu Anapa, a gradnja prihvatnog terminala u Turskoj još traje. 2014. Gazprom je potpisao 30-godišnji ugovor s Kineskom nacionalnom naftnom kompanijom (CNPC) za godišnje isporuku 38 milijardi m3plina plinovodom Snaga Sibira iz nalazišta u Jakutiji i Irkutsku, a isporuke bi trebale započeti 20. prosinca 2019. plinovod Turski tok ima kapacitet 15,7 milijardi m3 plina godišnje, a jedna cijev namijenjena je samo turskom tržištu, dok bi druga, za jugoistočno europsko tržište trebala biti dovršena 2019.

Partneri na Trans-jadranskom plinovodu (TAP) vrijednom 4,5 milijarde eura, dužine 878 km, započeli su izgradnju offshore dijela plinovoda u Albaniji.

Trans-jadranski plinovod, koji se postavlja između tursko-grčke granice i Italije, bit će dužinom od 105 km položen kroz Jadransko more. Cilj je dovesti azerbajdžanski plin iz polja Shah Deniz II u Europu te je tako diversificirati od ruskog plina. Novi plinovod veže se na Trans-anadolijski plinovod (TANAP) na tursko-grčkoj granici, odakle će prijeći Grčku, Albaniju i Jadransko more prije nego što dođe do obala Južne Italije. Prema planovima TAP bi trebao biti završen u 2020. godini.

U srpnju 2018. Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobrila je zajam od 500 milijuna eura za izgradnju TAP-a a u veljači 2018. Europska investicijska banka odobrila je zajam od 1,5 milijardi eura za projekt, koji je dio većeg projekta Južni plinski koridor od 40 milijardi dolara.

You may also like