Turski istraživački brod vratio se u luku

Moguće sankcije
Turski brod za seizmička istraživanja Oruc Reis vratio se u ponedjeljak u luku iz spornih voda Sredozemnog mora, manje od dva tjedna prije samita EU-a na kojem će europski čelnici razmotriti moguće sankcije protiv Ankare.

Turska i Grčka spore se oko prava na istraživanje plina u istočnom Sredozemnom moru. Napetosti su eskalirale u kolovozu kada je Ankara poslala Oruc Reis u sporne vode na koje pravo polaže Grčka. Turska je povukla brod uoči prethodnog samita EU-a u listopadu kako bi otvorila prostor diplomaciji, ali ga je potom vratila jer nije bila zadovoljna rezultatima samita.

Ranije ovaj mjesec objavila je da će brod ostati u istočnom Sredozemlju do 29. studenoga. Tursko ministarstvo energetike objavilo je u ponedjeljak da je brod završio misiju koju je započeo 10. kolovoza. Brod se vratio u luku u Antalyi, objavilo je ministarstvo na Twitteru.

Brod za bušenja Yavuz i dalje se nalazi u vodama kod turske južne obale, a brod za seizmička istraživanja Barbaros Hayreddin Pasa i dalje je na moru južno od Cipra. Nakon višetjednih napetosti, Ankara i Atena dogovorile su da će nastaviti pregovore o pomorskim pravima u rujnu, nakon četverogodišnjeg prekida. No Grčka je potom odbila pregovarati sve dok se turski brodovi budu nalazili u spornim vodama.

You may also like

0 comments